RA-APPS are din nou estimări optimiste legate de venituri, deși licitațiile la case eșuează constant

Publicat: 15 05. 2013, 17:40
Actualizat: 01 08. 2014, 14:08

Regia Patrimoniului și Protocolului de Stat are din nou estimări optimiste legate de veniturile pe care le va obține în acest an bazate în principal pe încasările ipotetice din vânzarea de imobile, deși numeroasele licitații organizate în ultimul an, în pofida recomandărilor, au eșuat fără ofertanți

Conform bugetului de venituri și cheltuieli aprobat în ședința de miercuri a Guvernului, Regia Patrimoniului și Protocolului de Stat (RA-APPS) se așteaptă să atragă în acest an venituri totale de 449,1 milioane lei, pentru a putea să-și acopere totalul cheltuielilor, indicate la un nivel foarte apropiat, de 448,9 milioane lei.

Estimarea depășește prognoza regiei pentru anul trecut, de 296,2 milioane lei, care nu a putut fi însă în final atinsă deși, pe fondul licitațiilor eșuate, ținta fusese deja drastic redusă comparativ cu proiecția inițială.

Anul trecut, Guvernul a revizuit în scădere drastică estimarea de venituri obținute din vânzarea imobilelor aflate în administrarea RA-APPS, de la 706 milioane lei, prevăzută în bugetul de stat, la doar 296,2 milioane lei, pe fondul licitațiilor eșuate în lipsă de oferte.

Un document oficial prezentat însă de MEDIAFAX în primăvara acestui an a indicat că și această nouă țintă a fost ratată la mare distanță și că vânzarea nu a decurs conform așteptărilor, RA-APPS reușind să vândă doar 16 imobile dintr-un total de 103 active scoase la vânzare. În aceste condiții, veniturile încasate s-au ridicat la doar 39,3 milioane lei, din care 7,98 milioane lei au fost cheltuieli aferente, inclusiv valoarea rămasă neamortizată.

Licitațiile de vânzare a imobilelor RA-APPS, eșuate de fiecare dată, sunt inițiate deși consultanți imobiliari au atenționat în repetate rânduri că vânzarea activelor în condițiile actua­le ale pieței nu este cea mai bună soluție și că înființarea unui fond imobiliar listat la bursă pentru administrarea activelor sau transferul acestor servicii către fir­me private sunt alternative la vânzarea in­di­viduală a proprietăților, care ar asigura o trans­parență sporită și un câștig mai bun pen­tru stat.

Regia Protocolului de Stat, la care lucrează peste 2.170 de angajați cu un câștig mediu lunar mai mare de 1.900 lei, deține aproximativ 650 locuințe de protocol și de serviciu, peste 75 de vile și mai mult de 250 hectare teren, moștenite de la fosta gospodărie de stat a PCR și ocupate de actuali sau foști demnitari, ori chiar de rudele acestora.

Acestora li se adaugă zeci de spații comerciale, ferme și unități turistice, dintre care hotelul Triumf din București, hotelul Mara din Sinaia, Clubul Floreasca, complexul Scroviștea, complexul Palat Snagov sunt printre cele mai valoroase.

Surse oficiale au declarat că întregul patrimoniu RA-APPS este evaluat la 500 milioane euro-un miliard euro.