Radiografia unei manipulări. Caii de la Letea n-au ajuns în farfuriile englezilor

Publicat: 10 02. 2013, 19:54
Actualizat: 10 02. 2013, 19:54

Odată apărut, la Londra, „Scandalul cărnii de cal”, România și-a reamintit brusc episodul „Caii de la Letea”. Pe fondul acuzațiilor lansate de tabloidul britanic The Sun la adresa părții române, am revăzut, la televizor, imagini, interviuri și comentarii despre cele întâmplate în urmă cu doi ani în comuna tulceană, forțându-se, astfel, o oarecare legătură între cele două evenimente.

Retrospectiv, în mai 2011, peste 50 de cai capturați de săteni în pădurea Letea – acolo unde trăiesc în regim deschis de zeci de ani – au fost încărcați în cabare și transportați, pe apă și pe șosea, până la Urleasca-Brăila, de unde urma să-și continue drumul către abator. La Urleasca au fost „arestați” de autorități, în urma sesizărilor făcute de ONG-ul Vier Pfoten, manageriat de Kuki Bărbuceanu.

Iată ce declara atunci, Bărbuceanu, pentru gândul: „Acum, la Urleasca, totul este în regulă. Mai sunt 42 de cai. Au fost 52, însă 10 dintre ei au fost eutanasiați, întrucât erau bolnavi de anemie infecțioasă. 33 au intrat în proprietatea noastră, neavând stăpân, și nici microcipuri – iar dacă nu au microcipuri e ca și când n-ar există pe planetă. Ceilalți nouă, cu acte, sunt confiscți de autorități și vor intra tot sub controlul nostru. Totul legal. În august îi ducem înapoi și le dăm drumul în pădure”. Ceea ce s-a și întâmplat.

Asăzi, l-am contactat pe Bărbuceanu, întrebându-l dacă e posibil ca un nou transport de cai de la Letea să fie motivul scandalului din Marea Britanie. „Exclus. Noi ținem zona sub observație și de aici nu a plecat niciun cal. De altfel ar fi fost extrem de greu să se întâmple asta. Nimic nu mai mișcă fără știința și avizul ANSVSA”, ne-a declarat Kuki Bărbuceanu.

Managerul „Vier Pfoten” a mai spus, între altele, că deși în România funcționează un număr destul de mare de abatoare care procesează carne de cal – în condiții legale -, nu este decloc ușor să „exporți la negru”. „Posibil, carnea să fie procesată în România, dar mă gândesc că undeva s-a produs o încurcătură. Nu cred că e cineva nebun să riște în halul ăsta. Cu asta nu te joci” a precizat Bărbuceanu pentru gândul.