Raed Arafat: Am primit sesizări privind firme de pompe funebre anunțate înainte ca decesul să fie declarat

Publicat: 16 12. 2013, 11:59
Actualizat: 12 02. 2019, 00:43

Ministerul Sănătății a primit sesizări privind firme de pompe funebre care erau anunțate despre accidente, de către angajați SMURD și SABI, precum și de polițiști, înainte ca decesul să fie declarat, pentru datele transmise luând între 500 și 600 de lei, a declarat secretarul de stat Raed Arafat.

„Am primit aceste sesizări de câteva luni. Era vorba de unele firme de pompe funebre care erau anunțate despre un posibil deces înainte ca acesta să se fi produs, adică să fi fost declarat decesul de către medici”, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX secretarul de stat din Ministerul Sănătății.

Raed Arafat a precizat că, din păcate, datele proveneau de la angajați de la Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare, Serviciul de Ambulanță Bucureși – Ilfov (SABI) și polițiști, iar aceștia primeau în schimb sume între 500 și 600 de lei.

Secretarul de stat a mai spus că așteaptă rezultatele anchetatorilor cu privire la acest caz.

Managerul Serviciului de Ambulanță București – Ilfov, Alis Grasu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că sprijină ancheta autorităților, pentru rezolvarea acestui caz, cu atât mai mult cu cât faptele comise de angajați ai instituției sunt interzise prin regulamentul intern și fișele de post.

„Conducerea SABI sprijină ancheta autorităților competente ale statului în acest caz. Regulamentul intern și fișa postului interzic aceste fapte”, a spus Alis Grasu.

Procurorii Parchetului Tribunalului București și polițiștii au făcut, luni dimineață, 17 percheziții domiciliare și vor duce la audieri 26 de persoane, printre care agenți de poliție și angajați de la SMURD și Ambulanță, acuzați că ar fi luat mită de la reprezentanții unor firme de pompe funebre.

Dosarul a fost constituit ca urmare a unei sesizări a Ministerului Sănătății, iar procurorii Parchetului Tribunalului București au început, în luna decembrie, urmărirea penală față de 26 persoane, pentru luare și, respectiv, dare de mită, primire de foloase necuvenite și folosire de informații care nu sunt destinate publicității, se arată într-un comunicat de presă al PTB.

Agenții de poliție și angajații Serviciului de Ambulanță și SMURD cercetați în acest caz sunt suspectați că transmiteau date despre persoane decedate reprezentanților unor firme de pompe funebre, care îi contactau pe aparținătorii acestora, pentru a încheia contracte de prestări servicii funerare.

„Din cercetările efectuate până în prezent a rezultat că învinuiții, angajați ai Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD), ai Serviciului de Ambulanță al Municipiului București – Ilfov (SABI) sau agenți de poliție din cadrul Ministerului de Interne, transmiteau, în baza unei înțelegeri prealabile, către reprezentanți ai unor firme de pompe funebre date cu caracter personal și medical privind persoane decedate, precum și date privind aparținătorii acestora (nume, adresă, număr de telefon), de care luau cunoștință în exercitarea atribuțiilor de serviciu. La rândul lor, reprezentanții firmelor de pompe funebre, învinuiți în cauză, contactau aparținătorii persoanei decedate în vederea încheierii unor contracte de prestări servicii funerare”, a precizat Parchetul Tribunalului București.

În cazul în care era încheiat un contract de servicii funerare, agenții de poliție și angajații Serviciului de Ambulanță și SMURD care transmiteau datele primeau mită o sumă de bani de la reprezentanții firmelor de pompe funebre, în baza înțelegii anterioare, se mai arată în comunicatul citat.

La percheziții participă 12 procurori de la Parchetul Tribunalului București și peste 150 de polițiști de la Serviciul Omoruri și Serviciul Investigații Criminale din Poliția Capitalei, precum și de la Direcția Generală Anticorupție.

Cercetările în cauză au fost făcute cu suportul tehnic al Serviciului Român de Informații și cu sprijinul Inspectoratului pentru Situații de Urgență – Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD), respectiv al Serviciului de Ambulanță București-Ilfov (SABIF).

Surse din rândul anchetatorilor au declarat, pentru MEDIAFAX, că printre persoanele suspectate sunt și zece polițiști de la secțiile 25 și 22 din Capitală.

Potrivit suselor citate, la acest caz se lucrează de aproximativ un an.