Raed Arafat, apel surprinzător către români: “Să nu mai apeleze la 112 pentru a fi testați, să nu mai sune pentru că au rămas fără gust și miros!” Ce mesaj a transmis și Ludovic Orban

Publicat: 14 10. 2020, 18:37
Raed Arafat, apel surprinzător către români: “Să nu mai apeleze la 112 pentru a fi testați, să nu mai sune pentru că au rămas fără gust și miros!” Ce mesaj a transmis și Ludovic Orban

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, le cere românilor să apeleze numărul unic 112 doar în cazul în care există o urgență majoră. Același apel l-a făcut și Ludovic Orban, premierul României.

În urma ședinței de Guvern, Raed Arafat, șeful DSU, a făcut mai multe declarații care, cu siguranță, nu vor fi pe placul cetățenilor. Mai exact, acesta a solicitat ca populația să țină cont de presiunea prin care trec angajații serviciului de urgență și le-a cerut românilor să sune la 112 doar dacî este absolut necesar.

Ieri, mai ales la nivelul Bucureștiului, am detașat și mijloace de transport, de la IGSU la ISUBIF, pentru recoltare și transport. Dacă un microbuz este folosit să fie transportați 4 pozitivi pozitivi, nu e nici o problemă. Nu o să-i punem cu cei suspecți. Aceste persoane nu pot circula cu mijloace de transport în comun.

Apelul către populație este următorul. Să nu apeleze la 112 doar pentru a fi testați, să nu sune doar pentru că au rămas fără gust sau miros. Asta încarcă foarte mult. Persoanele care au rămas acasă pozitive și se agravează situația, pot suna.

112 rămâne un număr excepțional pentru urgențe. Se simte presiunea, oamenii apelează la 112 pentru situații care nu sunt critice. Dacă este contact și nu are simptome, rămâne la domiciliu 14 zile„, a spus şeful DSU.

Ludovic Orban îl susține pe Raed Arafat: “Cine nu are simptome, nu trebuie să se ducă la spital neapărat!”

La rândul lui, Ludovic Orban, premierul României, a declarat: „Cine nu are simptome, cine nu are în mod evident nevoia de a i se evalua starea de sănătate, nu trebuie să se ducă la spital neapărat. Poate medicul de familie sau un medic de la Direcţia de sănătate publică să îi evalueze starea de sănătate. Nu putem aglomera spitalele cu persoane care nu au nevoie de evaluarea stării de sănătate sau de îngrijiri spitaliceşti, lăsând persoane care poate au nevoie de îngrijiri spitaliceşti să aştepte”.