Raed Arafat, despre noul record de cazuri de coronavirus: Orice creștere a bilanțului înseamnă o presiune mai mare pe secțiile de terapie intensivă și mai multe decese

Publicat: 23 07. 2020, 22:07
Actualizat: 06 04. 2021, 18:34
Raed Arafat: Specialiștii spun că unul dintre motivele transmiterii din ultima perioadă a coronavirusului e reprezentat de tineri. Au luat-o că ei nu păţesc nimic grav. Mai e și vară, e frumos şi mulţi lasă garda jos

Raed Arafat a explicat că o creștere constantă a numărului de cazuri reprezintă o presiune enormă pentru secțiile de terapie intensivă. Dacă zilnic se înregistrează în jur de 1.000 de noi îmbolnăviri, asta înseamnă că un procent de 5% din infectați ajunge la ATI, spune șeful DSU.

Raed Arafat a vorbit la b1 despre evoluția pandemiei în România, afirmând că această creștere a numărului de cazuri trebuie să ajungă la un platou.

„Noi am explicat, și am explicat de mai multe ori. În primul rând, dacă scădem numărul testelor, vedem că procentul crește. Săptămâna asta cândva, la un moment dat, am avut un procent de 8%. Așa că procentul este un indicator din mai mulți, dar și numărul absolut al cazurilor este foarte important – 1.000, 1.000 și ceva de cazuri pe zi, 5% ajung la terapie intensivă, 20%, 30% au nevoie de îngrijiri foarte serioase la spital, deci acestea sunt cifre importante. Dacă pe zi ai 1.000, 1.100, 1.200, 1.300, înseamnă că în câteva zile 5% ajung la terapie intensivă, un procent are nevoie de oxigen, are nevoie de îngrijiri, are nevoie de tehnici care nu sunt neapărat de ventilație invazivă, dar de ventilație neinvazivă, de supor respirator. Toate aceste lucruri înseamnă că, la acest moment, aceste cifre trebuie aduse la un platou și coborâte. Asta este clar”.

Arafat: După toate campaniile și controversele, lumea și-a pierdut spiritul de solidaritate și conformare

Arafat a comparat situația din spitale de acum, cu cea de când a fost stare de urgență în România.

„Dacă era atât de simplu, asta ar fi însemnat cazurile de terapie intensivă să nu crească, și să rămână cum erau acum vreo trei săptămâni sau când eram pe la 100 și ceva de cazuri. Chiar la un moment dat, dacă nu mă înșel, coborâserăm la terapie intensivă sub 100, iar acum suntem la 290 și ceva de cazuri. Deci, acum, după masă, deja cazurile din nou au trecut peste 290 și ceva. Asta înseamnă că impact pe terapie intensivă este. E adevărat, la un moment dat, pe durata stării de urgență, cândva acolo, am depășit 300 de cazuri la terapie intensivă, dar eram în altă situație. Aveam activitatea electivă redusă, numai chestiile care nu pot fi amânate, urgențele și aveam mai mulți medici detașați. Acum nu mai avem acest lucru, avem medici care lucrează pe secțiile lor pe cazurile elective și avem, pe lângă asta, situația de stres suplimentar, care n-a fost calculată, și asta este pandemia, și cazurile care apar aici, și care stresează sistemul sanitar în plus”.

Tot la 5% se află și rata deceselor spune Arafat, menționând că nu putem spune despre această pierdere că este acceptabilă.

„Rata deceselor este tot constantă, este la noi cam de 5%, deci cu cât crește numărul, cu atât crește și numărul deceselor. Să spunem că este o pierdere acceptabilă? Nu cred că cineva vrea să spună asta și nu cred că e normal să spunem asta. Orice creștere în numărul cazurilor înseamnă egal creștere pe terapie intensivă, pe spitalizare, pe cazurile de decese. Eu nu înțeleg de ce punem problema așa și nu punem problema cu haideți, oameni buni, împreună cu toți să luăm toate măsurile necesare ca să reducem și să aducem la platou, și să înceapă să coboare numărul cazurilor. Aici nu vorbim neapărat de măsuri de restricție, cât vorbim de măsurile compensatorii, pe care noi le-am recomandat de când au început măsurile de relaxare și care, la un moment dat, au mers. După care, cu toate campaniile (n.r. – de dezinformare) și cu toate discuțiie, și cu toate controversele care au fost, s-au pierdut la un moment dat spiritul de solidaritate și de conformare”.