Rafila remarcă o diferență de percepție a oamenilor: Când exista obligativitatea spitalizării pentru toți bolnavii Covid, lumea refuza. Acum se întâmplă invers. Persoane asimptomatice vor să se interneze

Publicat: 16 10. 2020, 07:17
Actualizat: 06 04. 2021, 15:36
Alexandru Rafila, anunț teribil după cele 6.481 de cazuri de coronavirus raportate astăzi de GCS: “Dublarea vine în maxim o lună!”

Profesorul Alexandru Rafila spue că în contextul creșterii accelerate a numărului de cazuri de Covid-19 este așteptat un aflux mare al pacienților care necesită îngrijire la secțiile de Terapie Intensivă.  „ATI este mare, nu stă nimeni acolo două, trei zile, de obicei stau două, trei săptămâni și din nefericire se mai înregistrează și decese”, spune reprezentantul României la OMS și mai nou candidatul PSD la alegerile Parlamentare. Medicul a remarcat o diferență de percepție în rândul pacienților față de acum câteva luni când spitalizarea era obligatorie și pentru asimptomatici.

Este nevoie de măsuri care să elibereze capcaitatea sistemului de sănătate și care să-i monitorizeze pe pacienții cu forme ușoare ale bolii de acasă, spune profesorul Rafila.

„Sistemul de sănătate trebuie să fie pregătit să primească un eventual aflux mai mare de pacienți. Evoluția din ultimele săptămâni demonstrează că această creștere nu numai că nu se încetinește, dar chiar vedem în fiecare zi tot mai multe cazuri pozitive. Atunci, sigur că trebuie o pregătire a sistemului de sănătate. Actuala capacitate de spitalizare, care presupunea așa-numitele spitale COVID și spitale de suport, poate să fie depășită și un lucru pe care îl sesizăm cu toții  că secțiile de Terapie Intensivă se umplu cu repeziciune. Sigur că trebuie luate măsuri, care să poată să elibereze, dacă vreți, capacitatea de spitalizare și pe de altă parte să poată să asigure monitorizarea persoanelor infectate, care fie sunt asimptomatice, fie au forme ușoare de boală și atunci trebuie monitorizate la domiciliu. Lucrul acesta nu este neobișnuit, s-a mai practicat și se practică în multe alte țări. Noi am luat o serie întreagă de măsuri”, a declarat Alexandru Rafila.

Rafila: Oamenii încep să audă tot mai mulți cunoscuți în jurul lor care se îmbolnăvesc, se schimbă și modul în care reacționează

Profesorul Rafila remarcă o diferență de percepție în rândul pacienților de Covid. Dacă atunci când internarea era obligatorie pentru orice pacient Covid, indiferent de gravitatea manifestării bolii, existau persoane care voiau să rămână la domiciliu, acum există asimptomatici care își doresc să fie internați în spital.

„Vedeți că și percepția oamenilor s-a schimbat. În acea perioadă, când exista această obligativitate a spitalizării sau a investigației timp de 48 de ore, lumea de multe ori refuza. Acum se întâmplă invers – persoane asimptomatice, de exemplu, care sunt la domiciliu, ar vrea să se interneze pentru mai multă siguranță. În funcție de ce se întâmplă cu numărul de cazuri, oamenii încep să audă tot mai mulți cunoscuți în jurul lor care se îmbolnăvesc, se schimbă și modul în care reacționează. E firesc să fie așa, dar pe de altă parte cred că dacă nu încercăm cu toții să limităm cât putem de mult prin comportament transmiterea bolii, atunci n-o să putem să sperăm la o schimbare a dinamicii acestei infecții”, a declarat Alexandru Rafila la b1.