Ramona Mănescu, „ministru interimar” pe un proiect care prevede că rachetele fără pilot pot fi propulsate numai între răsărit și apus

Publicat: 18 10. 2013, 17:00
Actualizat: 18 10. 2013, 17:00

Ramona Mănescu figurează ca „ministru interimar” al Transporturilor pe un proiect de ordin privind lansarea în spațiu a „diverselor corpuri materiale”, care prevede că rachetele fără pilot folosite în scopuri sportive, de divertisment sau lucrative pot fi propulsate numai între răsărit și apus.

Proiectul de ordin vizează stabilirea activităților, altele decât aeronautice civile, având drept efect ajungerea în spațiul aerian a diverselor corpuri materiale care pot pune în pericol siguranța aviației, precum și aprobarea condițiilor de autorizare a acestora.

Lansarea în spațiul aerian a articolelor pirotehnice de divertisment, cu material incandescent și a rachetelor fără pilot utilizate în scopuri sportive, de divertisment sau în scopuri lucrative civile sunt activități care pot constitui, în anumite condiții, un pericol pentru siguranța aviației.

Concluzia aparține unui grup de lucru format din reprezentanți ai Ministerului Transporturilor/ Direcția Aviație Civilă și Spațiu Aerian, Ministerului Apărării Naționale / Statul Major al Forțelor Aeriene, Ministerului Afacerilor Interne / Inspectoratul General al Aviației, Autorității Aeronautice Civile Române și Administrației Române a Serviciilor de Trafic Aerian – ROMATSA, se arată în referatul de aprobare al proiectului de ordin cumun al miniștrilor Transporturilor și Apărării Naționale.

Pornind de la riscurile la adresa siguranței zborului pe care le au activitățile de lansare în spațiul aerian a articolelor pirotehnice de divertisment, în special atunci când se desfășoară în zonele cu servituți aeronautice stabilite pentru aerodromurile civile sau militare, se propune ca acestea să poată fi desfășurate în respectivele zone numai în condițiile unei autorizări care poate fi acordată, după caz, de către Autoritatea Aeronautică Civilă Română sau de către administratorul aerodromului în cauză.

Pe de altă parte, lansarea obiectelor cu material incandescent reprezintă un pericol pentru siguranța zborului care nu poate fi eliminat prin autorizare, avându-se în vedere deplasarea necontrolată a acestor obiecte în spațiul aerian. Prin urmare, lansarea acestora în zonele cu servituți aeronautice stabilite pentru aerodromurile civile sau militare este interzisă.

„Lansarea în spațiul aerian a rachetelor fără pilot utilizate în scopuri sportive, de divertisment sau în scopuri lucrative civile se poate efectua numai între răsăritul și apusul soarelui și numai în condițiile autorizării din partea Autorității Aeronautice Civile Române, cu excepția rachetelor antigrindină sau pentru creșterea cantității de precipitații, a căror lansare se autorizează în condițiile protocoalelor și procedurilor încheiate conform Legii nr. 173/2008 privind intervențiile active în atmosferă. Fac excepție de la obligația autorizării și lansările de rachete efectuate numai în spațiul de clasă G și fără
depășirea înălțimii de 150 metri, înălțime sub care, în situații normale, este interzisă activitatea de zbor”, se mai arată în referat.

Ioan Dornescu, ioan.dornescu@mediafax.ro