Raport dezastruos al ONU. Regiunea Dunăre-Carpați, victima unei crime împotriva naturii

Publicat: 24 11. 2017, 17:34

Regiunea Dunăre-Carpați, cunoscută pentru comorile sale naturale, se află sub presiunea ridicată a infracționalității asupra mediului, avertizează Programul Națiunilor Unite pentru Mediu, WWF și Eurac Research.

Tăierile ilegale de lemn și comerțul cu specii sălbatice amenință biodiversitatea regiunii și mijloacele de trai ale oamenilor – în ciuda legislației europene și internaționale privind mediul. Piața unică a UE adaugă provocări suplimentare pentru a controla comerțul ilegal cu animale sălbatice, care se întâmplă între cele 28 de țări membre, se arată în raport.

Exploatările ilegale ale lemnului continuă să distrugă unele dintre ultimele păduri virgine rămase în Europa.

„România deține în continuare zone semnificative de păduri virgine din Europa – eforturile de privind identificarea lor ar trebui accelerate pentru a le asigura un proces neted și rapid de includere în Catalogul național al pădurilor virgine și cvasi-virgine. Armonizarea legislației naționale și a UE a fost doar primul pas, iar mecanismele de punere în aplicare și de control, cum ar fi procesul de due diligence și sistemele de urmărire a lemnului, ar trebui implementate în mod eficient pentru a continua progresul realizat până în prezent în reducerea tăierilor ilegale. Eforturile concertate ale tuturor părților interesate relevante, inclusiv ale cetățenilor activi, ar trebui să contribuie la reducerea incidenței activităților ilegale și la consolidarea administrării responsabile a pădurilor”, a declarat Radu Melu, Manager forestier național al WWF-România.

În această vară, un total de 5.500 de hectare de păduri de fag cu structuri primare și păduri virgine din Carpați și Podillya din Ucraina, alături 24.000 de hectare de păduri virgine din opt zone din România au fost desemnate ca situri ale Patrimoniului Mondial UNESCO, demonstrând bogăția naturală incredibilă pusă în joc.

În timp ce estimările privind tăierile ilegale variază în regiune, lipsa unei strategii forestiere naționale precum și lipsa unei abordari integrate a fenomenului privind tăierile ilegale prezintă în continuare o amenințare la adresa sustenabilității. Pădurile din Carpați găzduiesc cele mai mari populații de urși bruni, lupi și râși din Europa, care, în ciuda faptului că sunt protejate de legile și convențiile UE sau internaționale, sunt frecvent expuse la braconaj.

Citește continuarea pe DESCOPERĂ!