Raportul CE privind justiția, în discuția membrilor Consiliului Superior al Magistraturii

Publicat: 15 02. 2012, 11:54
Actualizat: 24 07. 2012, 11:50
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va lua în discuție, în ședința de joi, Raportul intermediar al Comisiei Europene privind progresele realizate de România în sistemul judiciar.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va lua în discuție, în ședința de joi, Raportul intermediar al Comisiei Europene privind progresele realizate de România în sistemul judiciar. Consiliul a apreciat drept obiectiv raportul Comisiei Europene după ce acesta a fost făcut publicității, luni, la Bruxelles. După discutarea chestiunilor ridicate de reprezentanții Comisiei Europene, Consiliul va anunța măsurile pe care le va lua pentru îmbunătățirea aspectelor semnalate în document.

"Rămân 572 de posturi vacante în cadrul procuraturii. Aproximativ jumătate din recrutările în sistemul judiciar au urmat o procedură ad-hoc, pentru a asigura ocuparea rapidă a posturilor vacante existente. În aceste cazuri, posturile vacante au fost ocupate pe bază de interviuri și de experiență de muncă, fără a controla calificările sau pregătirea noului magistrat", notează raportul. Elaborarea unei strategii de resurse umane a sistemului judiciar este așteptată pentru luna ianuarie 2009, se menționează în raport, care adaugă faptul că "în noiembrie 2007, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a lansat anchete privind câțiva procurori pentru fraudarea concursurilor pentru poziții de conducere în cadrul parchetelor".

Raportul CE privind justiția menționează că o nouă conducere a CSM a fost aleasă în ianuarie, iar organizarea Consiliului a fost "consolidată" prin ocuparea a 240 dintre cele 275 de posturi.

Raportul CE pe tema justiției, adoptat luni, arată, în ceea ce privește asigurarea unei transparențe și eficiențe sporite a actului de justiție, că au fost organizate o serie de sesiuni de pregătire și reuniuni periodice cu judecători și procurori de la Curțile de apel și de la Înalta Curte de Casație și Justiție, precum și cu magistrați de la nivel regional și local, în vederea promovării unificării jurisprudenței. Documentul menționează că activități similare sunt programate să se desfășoare în anul 2008.

Mai multe știri pe www.mediafax.ro