RAR a intrat în service-urile auto. Ce au găsit inspectorii

Publicat: 12 02. 2015, 12:20

Acțiunile derulate de RAR în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2014 s-au încheiat prin 4.142 documente de control (PVCSC), întocmite la distribuitorii de componente auto și la prestatorii de servicii care efectuează activități de reparații și dezmembrări auto, inspecție tehnică periodică și de verificare tahografe.

În urma verificărilor, s-au constatat mai multe încălcări ale legii, precum lipsa autorizației tehnice eliberată de RAR și a înregistrărilor care să demonstreze conformitatea activităților executate cu condițiile tehnice și de calitate impuse, nemenținerea condițiilor inițiale de autorizare, introducerea pe piață de produse și materiale neomologate sau necertificate, lipsa declarației de conformitate emisă de producător, precum și a inscripționării și etichetării produselor, potrivit unui comunicat al RAR.

Cele mai mari amenzi, totalizând 1,59 milioane lei, au fost aplicate pentru firme care desfășoară activități de reparații, întreținere și dezmembrări auto. În plus, RAR a dispus și 607 măsuri complementare de oprire sau suspendare a activității.

În cazul firmelor care comercializează componente auto s-au aplicat amenzi contravenționale de 41.400 lei, iar pentru cele care montează sau repară instalații GPL au fost impuse sancțiuni totale de 68.500 lei.

Verificările derulate la atelierele TLV și la stațiile ITP s-au soldat cu sancțiuni contravenționale în valoare de 64.000 lei.

Registrul Auto Român desfășoară acțiuni de control care urmăresc conformitatea activităților de reparații efectuate cu respectarea condițiilor tehnice și de calitate impuse de constructorul de automobile, precum și supravegherea pieței serviciilor auto privind certificarea și/sau omologarea echipamentelor, pieselor de schimb și materialelor utilizate la vehicule rutiere.