Răspunsul ministrului de Externe român după AMENINȚAREA lansată de Rusia

Publicat: 22 03. 2015, 10:12
Actualizat: 22 03. 2019, 11:11

„Sistemul antirachetă este pur defensiv, așa cum este definit de Carta Națiunilor Unite, și nu are nimic de-a face cu Rusia”, a scris, sâmbătă seara, pe Twitter, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

„Este inadmisibilă amenințarea de a folosi forța împotriva unui stat membru NATO”, a mai scris Aurescu, exprimându-și „deplina solidaritate cu Danemarca, aliat al României în cadrul Alianței Nord-Atlantice.

Rusia va considera ținte legitime toate țările care vor găzdui instalații antibalistice ale Alianței Nord-Atlantice, a avertizat ambasadorul rus la Copenhaga, Mihail Vanin, amenințând că navele militare daneze riscă să fie atacate dacă Danemarca se va alătura sistemului antirachetă.

„Dacă Danemarca se va alătura sistemului antirachetă, care este controlat de Statele Unite, acest lucru va însemna că navele militare daneze vor fi ținte ale rachetelor nucleare ruse. Este important să se știe acest lucru”, a declarat ambasadorul rus la Copenhaga, Mihail Vanin, într-un interviu acordat publicației Jyllands-Posten.

„Nu cred că danezii înțeleg foarte bine situația. Participarea la sistemul antirachetă va fi în detrimentul relațiilor dintre țările noastre. Toate țările care se vor alătura sistemului antirachetă NATO în viitor vor fi ținte ale rachetelor balistice ruse”, a adăugat Vanin.

„Comentariile ambasadorului Rusiei sunt inacceptabile. S-a depășit limita”, a reacționat ministrul danez de Externe, Martin Lidegaard, citat de Associated Press.

Și Statele Unite au reacționat după declarațiile ambasadorului rus, prin vocea ambasadorului american la Copenhaga, Ruffus Gifford.

„Statele Unite sunt alături de Danemarca în condamnarea declarațiilor făcute de ambasadorul Rusiei. Astfel de afirmații nu inspiră încredere și nu contribuie la pace și stabilitate”, a reacționat ambasadorul SUA, Ruffus Gifford, într-un mesaj transmis prin Twitter.

Danemarca a acceptat, în august 2014, să participe cu cel puțin o fregată la sistemul antirachetă NATO din Europa, care va include elemente terestre, staționate în România și Polonia, și instalații navale.