Răspunsul pe care întreaga Românie îl așteaptă: cum de răniții au fost găsiți de localnici și nu de autorități

Publicat: 21 01. 2014, 18:59
Actualizat: 30 07. 2014, 14:22

Localizarea epavei avionului prăbușit ieri după-amiază într-o pădure din Munții Apuseni a durat aproape 6 ore. Cu toată tehnica de care dispun autoritățile statului român, cei care i-au găsit primii pe medicii prăbușiți au fost pădurarii și localnicii din satele din Cluj.

Nu dispozitivele sofisiticate i-au ajutat pe salvatori, ci Dumnezeu și nasul unuia dintre localnicii care a ajuns primul lângă epava avionului. „Norocul de la Dumnezeu, Sfântul, a fost” spune, la nici 24 de ore de la tragedia din Apuseni viceprimarul comunei Horea, Ion Trif. El spune că echipele pornite în căutarea victimelor au decis, după câteva ore de cercetări ale zonei, să se întoarcă în sate pe o scurtătură. Alegerea avea să fie una salvatoare pentru că așa i-au descoperit pe răniți lângă epava avionului căzut. „Echipele pornite în căutarea victimelor au schimbat drumul de întoarcere, și au luat-o pe o scurtătură, pe la Tudoreasa, ca să ajungă înapoi în sate. Așa i-au găsit localnicii pe oameni, în centrul pădurii”, mai spune Ion Trif. Potrivit acestuia, avionul se afla la 200-300 de metri de o poiană, dar zona era greu accesibilă.

„Nu IGSU, nu autoritățile” i-au găsit pe răniți, ci trei localnici din satele Trifești și Ghiurghiuț. „Sunt oameni tineri, care își chinuie traiurile pe coclaurile astea”, își descrie viceprimarul vecinii –  oameni neobișnuiți cu atenția, motiv pentru care și-au închis telefoanele. „Nici mie nu îmi mai răspund”, se justifică edilul. Din mărturiile celor care au ajuns primii lângă avion,  răniții erau conșienți că cereau ajutor. „Unul putea să se miște”, povestește viceprimarul referindu-se la medicul Radu Zamfir. 

„Erau disperați. I-au îmbrățișat pe localnici. Nu mai știau de bucurie ce să spună”, descrie momentul în care sătenii salvatori au ajuns la victimele accidentului aviatic și Viorel Ghic, viceprimarul din Mărișel, o altă comună care a participat la acțiunile de salvare cu 40 de localnici. „E greu de imaginat ce era acolo”, spune Ghic amintind că primul om care a ajuns la răniți a fost ghidat de miros.

„Argentin (n.r. un localnic) i-a găsit după miros pe bieții oameni. Când am ajuns și noi acolo unii dintre ei erau deja coborâți pe tărgi improvizate și în pături”, mai spune vicele din Mărișel. Nu se mai putea urca cu mașina, mai spune acesta, amintind că sătenii participanți la acțiunea de salvare au venit cu mașinile off road, cu piciorul ori cu tractorul. „Un kilometru am mers prin zăpadă, că nu aveam cum să mai înaintăm pe drumul forestier”, descrie Ghic situația. „Era noapte, zăpadă de vreo 30 de centimetri și urcam o pantă cu o înclinație de 10 grade. Era dezastru când am ajuns acolo și o beznă cumplită”, rememorează noaptea trecută Viorel Ghic. Își amintește doar bucuria pe care localnicii au simțit-o când i-au găsit pe răniți și cum urcau și coborau cu toții panta cu lanterne făcând schimb între ei la căratul tărgilor improvizate cu care îi transportau pe răniți până în comună, la Horea, unde aștepta o salvare. „E o minune că au scăpat de la moarte. Erau și îmbrăcați subțire, de oraș”, mai spune viceprimarul din Mărișel.

Spune că și el s-a întrebat de ce victimele nu au putut fi localizate mai repede și spune că informațiile contradictorii date publicității au încurcat în acțiunea de salvare. „Noi, în Mărișel, am auzit că accidentul ar fi fost mai sus de Crucea Iancului, pe creastă, dar de fapt el a avut loc la granița dintre județele Alba și Cluj. Dacă știam…Erau foarte departe de Mărișel”, mai spune acesta.