Răspunul secretarului de stat Nemeth Zsolt, după ce Ponta a spus că România nu va tolera „lecții” de la nimeni

Publicat: 07 02. 2013, 10:10
Actualizat: 25 06. 2013, 15:37

Secretarul de stat în Ministerul ungar de Externe Nemeth Zsolt a sugerat miercuri că premierul român Victor Ponta ar fi putut „înțelege greșit ceva” în cazul arborării steagului secuiesc, după replica acestuia potrivit căreia România nu va tolera „lecții” de la nimeni în acest sens, relatează MTI.

Nemeth a sugerat, miercuri seară, că premierul român Victor Ponta ar fi putut „înțelege greșit ceva” atunci când a afirmat că România nu va tolera „lecții” de la nimeni în legătură cu arborarea steagului secuiesc.

„Ce legi care nu trebuie încălcate sunt permise în Europa. Nu există nicio lege care să interzică folosirea steagului secuiesc în România. În acest context, normele europene și normele unui stat guvernat de legi, trebuie asigurate, indiferent de ce tolerează sau nu premierul României”, a declarat Nemeth la Gyula, în sud-vestul Ungariei.

El a afirmat că secuii din România au dreptul să folosească propriul steag și și-a exprimat speranța că Guvernul român va înțelege și va permite acest lucru. El a reiterat sprijinul Ungarei pentru secui și poziția acesteia conform căreia problema trebuie rezolvată de România.

Secretarul de stat în MAE ungar Nemeth Zsolt a declarat, marți, că maghiarii din Transilvania sunt supuși unei agresiuni simbolice și, prin urmare, maghiarii din Ungaria trebuie să răspundă arborând steagul Ținutului Secuiesc, relatează gandul.info. Presa maghiară a relatat că declarația lui Nemeth Zsolt este o replică la scandalul steagului secuiesc. Oficialul maghiar, cunoscut pentru pozițiile sale pro-autonomie, a îndemnat primarii din Ungaria să arboreze în semn de solidaritate steagul Ținutului Secuiesc. La sfârșitul săptămânii trecute, la ceremonia de învestire a noului prefect de Covasna, steagul Ținutului Secuiesc a fost scos din sala de protocol unde s-a desfășurat evenimentul.

În replică, premierul Victor Ponta a cerut ministrului de Externe să adopte o atitudine fermă și să transmită că România nu acceptă de la nimeni din străinătate „obrăznicii” și lecții privind funcționarea autorităților locale și nici sfaturi privind arborarea steagurilor.