Răsturnare de situație în cazul fugii Elenei Udrea. Ce spun, de fapt, judecătorii despre statutul ei de „refugiat politic”

Publicat: 13 04. 2018, 13:48
Actualizat: 26 03. 2019, 08:21

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) au decis, după ce au deliberat aproximativ o oră, că Elena Udrea nu a primit statutul de refugiat politic întrucât actele depuse de către aceasta nu arată acest lucru, ci doar că a formulat către autoritățile din Costa Rica o cerere de acordare a statutului de refugiat politic.

De asemenea, judecătorii i-au respins cererea fostului ministru de a fi audiată prin videoconferință sau prin comisie rogatorie.

Magistrații au respins și cererea apărătorului Elenei Udrea de amânare a termenului din acest dosar.

Avocatul Veronel Rădulescu a spus, vineri, la instanță, că Elena Udrea are carnet de refugiat valabil pe un an și că acest statut o protejează de eventuale cereri de extrădare.

„Ne aflăm într-o situație fără precedent după ’89, Revoluția de atunci, când un cetățean român al unui stat de drept, membru al Uniunii Europene, obține statutul de refugiat politic. În prezent, doamna Udrea a primit din partea statului Costa Rica statutul de refugiat politic în baza Convenției pentru refugiați din 1956. (…). În 21 martie, i s-a acordat acest statut și așa cum am prezentat în instanță, acest statut o protejează de eventualele cereri de extrădare. Pe de altă parte, îi acordă toate drepturile de a i se facilita dreptul la apărare în stat”, a declarat avocatul Veronel Rădulescu, vineri, la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Întrebat dacă Elena Udrea ar mai putea fi extrădată în cazul în care ar primi o condamnare definitivă în dosarul Gala Bute, avocatul a precizat: „În baza acestui statut, nu”. Veronel Rădulescu a mai spus că fostul ministru dorește să dea declarații în această cauză.

Referitor la faptul că procurorul DNA a susținut, în sala de judecată, că Elena Udrea nu ar avea statut de refugiat politic, apărătorul fostului ministru susține că acesta nu a citit bine documentele.

„Nu a citit bine. Pe de altă parte, odată ce a primit carnetul de refugiat, are acest statut. Este adevărat că e pe un an de zile. Urmează să se efectueze în continuare verificări. După un an de zile, va primi statut de refugiat politic permanent. Este provizoriu pentru că așa e procedura. Am mai depus un document în care dânsa a solicitat statului Costa Rica să răspundă în scris care îi sunt drepturile și obligațiile conferite de acest statut, care e legislația internă la care ne raportăm. (…) Are exact aceleași drepturi ca și cel de statut permanent. (…) Doamna Udrea nu a fost chiar un om de rând. Temerile cred că sunt justificate. Dacă vă amintiți, decizia pe care a luat-o doamna Udrea a fost din momentul în care i-a fost schimbat completul de judecată”, a mai declarat avocatul.

Procurorul DNA a susținut că Elena Udrea nu a obținut statutul de refugiat.

„Nu rezultă nicăieri în acel document că i s-a dat statutul de refugiat. Se arată că există un interviu acolo când ea susținea în fața noastră că e în imposibilitatea de a se prezenta aici. Documentele au titlu provizoriu și evidențiază că i se permite șederea și nicidecum că are statut de refugiat. Luați act de natura tendențioasă de traducere a documentelor. Se vorbește în actul respectiv de un carnet provizoriu”, a spus procurorul DNA în fața instanței.