Războiul pe pensiile private. Premierul, somat să publice analiza pe care se bazează mica naționalizare

Publicat: 25 08. 2017, 20:30
Actualizat: 14 12. 2019, 06:02

De asemenea, APAPR solicită o întrevedere cu șeful guvernului pentru a discuta rezultatele acestei analize. 

„În dorința de a reprezenta și a proteja interesele tuturor părților implicate în sistemul de pensii private din România, solicităm public prim-ministrului, cât mai curând posibil, o întrevedere pentru a discuta împreună rezultatele analizei făcute de către autoritățile statului precum și impactul pe care l-ar putea avea pentru cei 7 milioane de participanți unele decizii viitoare. De asemenea, în spiritul transparenței și dialogului, rugăm să fie data publicității această analiză”, se arată în comunicatul transmis, vineri, de APAPR.

Solicitarea vine în contextul în care vicepremierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, că Guvernul va lua o decizie în privința Pilonului II, întrucât analizele ASF și ale ministerului de Finanțe au evidențiat „cifre îngrijorătoare”.  Vicepremierul a declarat că Guvernul nu are o problemă cu banii, iar discuția privind pilonul II de pensii a pornit de la ASF. 

„Nu Guvernul României a pornit această discuție, și nu că nu avem bani. A plecat de la ASF, dânșii urmăresc cifrele. Din cifre au ieșit anumite concluzii. Au avut o întâlnire cu administratorii de la Pilonul II. Nu este luată o decizie, nu există desființarea. Decizia politică va fi o decizie cum e mai bine pentru cetățenii României. Există anumite cifre care ne îngrijorează. E ceva îngrijorător cu pilonul II, nu ca în alte state, ca în Polonia unde s-a fugit cu banii”, a spus el, precizând că nu va fi „o intrare brutală” a statului. 

Declarația vicepremierului vine în contextul în care Guvernul intenționează să reducă prin OUG contribuția la Pilonul II de pensii, diferența urmând a fi transferată în cadrul pilonului I, pe motiv că acesta are mai mult randament. 

Cu toate acestea, în urmă cu doar câteva zile ASF susținea că „actualul mecanism de funcționare a Pilonului II de Pensii nu este pus în discuție”, pentru că acesta este unul solid, care „generează randamente pozitive cu beneficii pentru participanți”. 

„Pilonul II de Pensii este unul solid, care generează randamente pozitive cu beneficii pentru participanți. În luna iunie a anului 2017, rata nominală de rentabilitate a fondurilor de pensii administrate privat a fost de 4,91%. Valoarea totală a activelor nete înregistrată la 30 iunie 2017 de fondurile de pensii administrate privat a fost de 36,06 miliarde de lei (7,92 miliarde de euro), ritmul anual de creștere fiind de 30,76%”, se arată în comunicatul Autorității de Supraveghere Financiară. 

Reprezentanții ASF au transmis că, într-adevăr, participă regulat la discuții cu reprezentanți ai Ministerului de Finanțe, dar și cu ai altor instituții, pentru o evaluare continuă a modului în care se desfășoară activitatea pe piețele supravegheate. În cadrul acestor întâlniri, însă, „actualul mecanism de funcționare a Pilonului II de Pensii nu este pus în discuție”, se mai arată în sursa citată.