Reacția ambasadorului Marii Britanii la campania „Romanians adopt Remainians”. Mesajul diplomatului pentru români

Publicat: 28 06. 2016, 09:55
Actualizat: 28 06. 2016, 17:23

Opțiunea Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană nu îi afectează, pentru moment, pe românii din Regatul Unit, afirmă ambasadorul britanic la București, Paul Brummell. „Premierul Cameron a accentuat vineri că nu vor fi schimbări imediate în ce privește drepturile și responsabilitățile cetățenilor români din Regatul Unit sau în ce privește drepturile și responsabilitățile cetățenilor britanici aici în România. Ne pregătim pentru o negociere de ieșire din Uniunea Europeană, dar acesta va fi un proces prelungit, deci nu ne așteptăm la schimbări imediate ale poziție românilor din Regatul Unit. Așa cum primarul Londrei și multe alte persoane au subliniat românii și alți migranți în Regatul Unit sunt bineveniți”, a declarat diplomatul într-un interviu pentru Mediafax.

Întrebat despre campania „Romanians adopt Remainians”, prin care, într-un exercițiu de solidaritate, românii adoptă simbolic un cetățean britanic care a votat „Remain” la referendum, Paul Brummell a susținut că este un demers binevenit.

„Din ce am înțeles, campania este despre generarea conexiunilor pe Facebook între români și britanici și orice generează prietenie între oamenii din țările noastre este ceva ce este cu siguranță binevenit”, a spus el.

Gândul și GMP Advertising/Webstyler vă provoacă la un exercițiu de solidaritate și vă invită să vă arătați susținerea, adoptându-i simbolic pe britanicii care au votat „REMAIN” la referendum.

Primul pas: accesați site-ul RomaniansAdoptRemainians.eu

Pasul doi: ești român, poți adopta un prieten britanic de pe Facebook sau poți să devii „părinte voluntar” pentru un britanic pe care nu îl cunoști, dar care împărtășește aceleași valori cu tine. (CLICK PE IMAGINEA DE MAI JOS)

Pasul trei. Prietenul tău britanic primește un buletin simbolic de român, cetățean european, iar tu poți distribui pe Facebook invitându-ți prietenii să-ți urmeze exemplul.

Paul Brummell a subliniat, totodată, că relația dintre România și Marea Britanie va rămâne la fel de „puternică, proactivă, pozitivă”, chiar și în actualul context european.

„Am avut un număr de comunicări directe și, de asemenea, am citit mai multe declarații de la oficiali seniori români, inclusiv de la președintele Iohannis, premierul Cioloș și cred că un numitor comun este, în tot ce am văzut, am auzit și am discutat, angajamentul puternic pentru a menține o relație bilaterală puternică, productivă, pozitivă care va continua cu siguranță. Regatul Unit va rămâne un partener cheie al României în NATO, avem o relație bilaterală de 136 de ani de relații diplomatice, o plajă întreagă de conexiuni, interese comune, valori comune. Toate acestea vor rămâne și sunt foarte mulțumit că președintele Iohannis și alții au făcut acest lucru clar în declarațiile publice”, a spus el.

Diplomatul britanic a susținut că rezultatul votului de la referendum trebuie respectată și implementată, iar Marea Britanie se pregătește de o negociere care trebuie „să implice toată administrația pentru a asigura că interesele tuturor părților Regatului Unit sunt protejate și promovate”.