Reacția lui Bogdan Despescu după publicarea raportului final în cazul polițistului pedofil: „Dețineam date despre intenția doamnei ministru de a mă schimba din funcție”

Publicat: 17 02. 2018, 10:07

„Declanșarea cercetării mele disciplinare, ca urmare a verificărilor efectuate de Corpul de Control al Ministrului, nu m-a surprins deoarece această decizie era „necesară” pentru argumentarea declarațiilor publice prin care ministrul afacerilor interne s-a antepronunțat cu privire la vinovăția mea, atât la momentul solicitării demisiei mele din funcția de Inspector General, dar și ulterior, cu ocazia intervențiilor în mass-media. De altfel, dețineam date, dintre care unele au devenit publice, încă de la sfârșitul anului 2017, despre intenția doamnei ministru de a mă schimba din funcție, astfel că evenimentul din 05.01.2018 a devenit o oportunitate speculată și un veritabil pretext”, a declarat fostul inspector general al Poliției, Bogdan Despescu, într-un comunicat de presă.

Acesta a adăugat că nu a fost înștiințat cu privire la concluziile Corpului de Control, acestea „fiind ținute secrete până în momentul publicării și comentării lor în media de către doamna ministru” și că raportul prezintă date nereale.

„Nu mi s-a dat sub nicio formă și în niciun moment posibilitatea exercitării dreptului la apărare înainte să fiu expus, în mod public, prin acest raport. Mai mult, prin mediatizarea, de către doamna ministru, a materialului de control în cadrul unei dezbateri televizate, am fost pus în imposibilitatea, ca anterior, să pot da lămuriri și să prezint organelor abilitate și opiniei publice argumente și date care contrazic și chiar răstoarnă situația de fapt expusă de Corpul de Control în privința mea. În legătură cu modul în care mi-am exercitat atribuțiile, raportul prezintă atât date nereale, prin felul în care sunt argumentate, cât și informații incomplete, de natură a induce în eroare opinia publică, cu scopul provocării oprobriului societății împotriva mea”, mai spune Despescu.

Potrivit fostului șef IGPR, sinteza raportului are neconformități.

„Se menționează trunchiat că raportarea cazului de către Direcția Generală de Poliție a Municipiului București s-a făcut în data de 05.01.2018 către Inspectoratul General al Poliției Române, evitând a se arăta că aceeași informație a fost transmisă în același timp, la ora 17.57 și Ministerului Afacerilor Interne. Pe de altă parte, sunt prezentate aspecte nereale referitoare la faptul că aș fi dispus tardiv, măsuri, abia în data de 15.01.2018, speculându-se că am acționat la câteva zile după prinderea făptuitorului”, arată Despescu.

Acesta precizează că va pune la dispoziția comisiei disciplinare și a procurorilor toate documentele necesare stabilirii adevărului.

„În funcție de legalitatea și temeinicia tratării cauzei disciplinare, îmi rezerv dreptul de a mă adresa instanțelor de judecată și/sau organelor abilitate pentru a verifica inclusiv dacă actele Corpului de Control și cele în legătură cu cercetarea mea disciplinară au fost întocmite cu respectarea legalității, a prezumției de nevinovăție și dacă, acestea cuprind afirmații mincinoase și tendențioase diseminate în spațiul public cu scopul de a-mi discredita imaginea de ofițer de carieră, chestor (general) al Statului Român”, a completat Bogdan Despescu.

Corpul de Control al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a cerut, în urma verificărilor de la IGPR, dispuse ca urmare a cazului polițistului acuzat de agresiune sexuală, Eugen Stan, cercetarea disciplinară a 18 angajați ai Poliției Române, printre care și fostul inspector general, Bogdan Despescu.