Reacția lui Ion Iliescu după moartea lui Shimon Peres

Publicat: 28 09. 2016, 12:14

„L-am întâlnit în diverse ocazii, inclusiv în timpul întâlnirii de la București, din 1994, la Forumul Crans Montana, cu Yasser Arafat. I-am apreciat stilul deschis, profunda cunoaștere a problemelor zonei, eforturile sale sincere pentru rezolvarea unei probleme vitale pentru Statul Israel, dar și pentru vecinii săi. Ca om ce-și avea originile în Estul Europei, era extrem de sensibil la problemele acestei regiuni, și aprecia contribuția evreilor de origine română la edificarea statului evreu și la consolidarea lui”, a scris Ion Iliescu, transmițând condoleanțe familiei.

Iliescu mai spune că Peres a fost un mare prieten al României. „Viața sa se confundă cu istoria statului pe care l-a servit, și în fruntea căruia a fost în ultimii ani ai vieții sale. Destinul său a fost comun multor evrei din Estul Europei, care și-au urmat visul întemeierii unui stat propriu. Nu în ultimul rând a fost un om de stânga, fidel valorilor ei (…) Și-a servit țara ocupând mai multe funții de înaltă responsabilitate, ca prim-ministru sau ministru al apărării”, mai spune fostul președinte.

Shimon Peres, premier și ulterior președinte al Israelului și laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a decedat miercuri la Tel Aviv, după ce în urmă cu două săptămâni a suferit un accident vascular major, informează BBC News online. Funeraliile naționale vor avea loc vineri.

Shimon Peres a fost de două ori premier și a avut un mandat de președinte al Israelului. În 1994, pentru rolul jucat în negocierile unui acord de pace cu palestinienii, Shimon Peres a primit Premiul Nobel pentru Pace, alături de premierul Yitzhak Rabin, care a fost ulterior asasinat, și liderul palestinian Yasser Arafat.