Reacția MAE, după ce presa rusă a scris că gruparea SIIL a primit tancuri românești în 2013

Publicat: 13 08. 2014, 13:50
Actualizat: 31 01. 2019, 21:48

„Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul pentru Controlul Exporturilor, ca autoritate națională de control al exporturilor de produse militare, nu a primit spre examinare și, implicit, nu a eliberat nicio licență de export de tancuri, către nicio destinație, în perioada 2012 – 2014”, a precizat, la solicitarea MEDIAFAX, MAE, care respinge „cu fermitate informațiile de presă, prin care, citându-se surse anonime, se face referire la ipotetice livrări către forțele extremiste ale grupării Statul Islamic de «tancuri și arme de foc» produse în România”.

Ministerul de Externe informează că toate produsele militare exportate de România se regăsesc în rapoarte anuale și trimestriale care sunt transmise la UE, ONU sau OSCE.

„Aceste rapoarte prezintă valoric și cantitativ exporturile românești de componente, produse și echipamente militare, inclusiv de arme de foc și tancuri sau alte vehicule blindate”, precizează MAE.

Potrivit Ministerului de Externe, România respectă „cu strictețe cele mai înalte standarde de control al exporturilor și importurilor de produse militare”, Departamentul pentru Controlul Exporturilor aprobând licențele de transfer de produse militare numai în baza prezentării unor asigurări primite din partea utilizatorilor finali și confirmate de autoritățile competente din țările de destinație.

Serviciile secrete occidentale au oferit grupului terorist sunnit Statul Islamic (SI/SIIL), care ocupă regiuni din Irak și Siria, armament greu achiziționat din România, Bulgaria, Croația și Ucraina, susțin surse militare citate de agenția rusă RIA Novosti.

Conform unui oficial militar, care a păstrat anonimatul, serviciile secrete occidentale au facilitat achiziționarea de armament de către grupul terorist sunnit Statul Islamic (Statul Islamic în Irak și Levant – SI/SIIL).

„Serviciile secrete occidentale au fost responsabile de găsirea unor furnizori de armament de încredere, din state occidentale, pentru transferul de fonduri, transportarea și livrarea unor provizii «umanitare» letale în Orientul Mijlociu. De la începutul anului 2013, armament greu a fost achiziționat din Bulgaria, Croația, România și Ucraina”, afirmă oficialul militar citat de RIA Novosti.

Conform acestuia, transportoare blindate, mitraliere, lansatoare de rachete și muniție au fost cumpărate din Bulgaria, sisteme de artilerie au fost achiziționate din Croația, iar tancuri și arme de foc ar fi fost cumpărate din România. Ucraina ar fi furnizat vehicule de infanterie.

Livrările de armament au fost inițiate în anul 2013, prin intermediul unor firme create special pentru aceste contracte. Contractele nu menționau beneficiarii reali ai transporturilor, ci alte țări și companii.

Statele Unite au lansat, săptămâna trecută, raiduri aeriene împotriva pozițiilor insurgenților sunniți din nordul Irakului care fac parte din grupul terorist Statul Islamic (SI/SIIL). Organizația Statul Islamic – cunoscută și sub denumirile Statul Islamic în Irak și Levant / Statul Islamic în Irak și Siria – ocupă regiuni din estul Siriei și din nordul și estul Irakului, unde a proclamat un „califat islamic”.