Reacția MAE după testul nuclear nord-coreean

Publicat: 06 01. 2016, 16:41

”Ministerul Afacerilor Externe își exprimă îngrijorarea cu privire la anunțul Republicii Populare Democrate Coreene de la 6 ianuarie 2015, conform căruia a testat o bombă cu hidrogen. Dacă se confirmă, așa cum a subliniat și Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Federica Mogherini, testul nuclear efectuat de autoritățile nord-coreene încalcă rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU și reprezintă o provocare la adresa păcii și securității în regiune”, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) remis miercuri MEDIAFAX.

Potrivit aceleiași surse, România, în calitate de președinte al Comisiei Pregătitoare a Organizației privind interzicerea totală a testelor nucleare, va continua să monitorizeze cu atenție evoluțiile privind dosarul nuclear nord-coreean și implicațiile sale în plan regional și global.

România a fost aleasă în funcția de președinte al Comisiei Pregătitoare a Organizației Tratatului privind interzicerea totală a testelor nucleare (CTBTO), prin consens, în cadrul celei de a 45-a sesiuni a Comisiei Pregătitoare a CTBTO, care a avut loc la Viena, în perioada 16-17 noiembrie 2015. Funcția este exercitată de reprezentantul permanent al României la Viena, ambasadorul Cristian Istrate, începând cu 2016, anul în care se aniversează 20 de ani de la adoptarea Tratatului și înființarea Comisiei.

Coreea de Nord a anunțat că a testat cu succes o bombă cu hidrogen, un anunț-surpriză care complică eforturi deja dificile în vederea stopării activităților Phenianului de a se dota cu un arsenal nuclear. Anunțul a fost făcut de televiziunea de stat. O bombă nucleară este, în general, mai puternică decât o bombă nucleară. Oficiali sud-coreeni au anunțat că au detectat, anterior, un „cutremur artificial” în apropierea principalei instalații nucleare nord-coreene.

Informațiile nu au putut fi confirmate din surse independente, în vreme ce experții internaționali au dubii că regimul de la Phenian a testat vreo bombă cu hidrogen, considerând că este vorba de o nouă minciună lansată în scop propagandist, după numeroase alte exagerări privind presupusul arsenal nuclear nord-coreean.

„Multe state fabrică dispozitive de accelerare a fisiunii. Regimul de la Phenian probabil că a reușit să accelereze procesul de fisiune, dar nu înseamnă că a dezvoltat o bombă cu hidrogen”, a explicat analistul Bruce Bennett, de la Institutul RAND, citat de CNN. „Explozia unei bombe cu hidrogen ar fi fost de zece ori mai puternică decât ceea ce susține Phenianul”, a adăugat el.

Președinția Statelor Unite nu a putut confirma ipoteza prezentată de regimul Kim Jong-Un, iar serviciile secrete sud-coreene cred că este posibil ca regimul de la Phenian să mintă din nou, în scop de propagandă.