Reacția șefului IICCMER după condamnarea lui Vișinescu: ”Mai sunt doi-trei-patru, care sunt în viață și care probabil că vor căpăta și ei aceeași soartă”

Publicat: 10 02. 2016, 12:52
Actualizat: 10 02. 2016, 16:45

„Condamnările astea au intervenit într-adevăr târziu, dar este mai bine mai târziu decât niciodată”, a declarat miercuri pentru MEDIAFAX, Dinu Zamfirescu, președintele Consiliului științific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

El a vorbit și despre rolul important pe care l-a avut IICCMER în faptul că Alexandru Vișinescu, primul comandant de penitenciar din perioada comunistă trimis în judecată, a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție la 20 de ani de închisoare.

„Asta se datorează în primul rând Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, care a luat această inițiativă. Și aș zice eu, personal, domnului Andrei Muraru, care a fost președintele executiv al acestui Institut și care împreună cu un grup de tineri de acolo, trei-patru tineri, au început să investigheze situația acestor bravi tovarăși. Sigur că cei mai mulți dintre ei nu mai sunt în viață, dacă putem spune din păcate sau din fericire. Pentru ei, poate din fericire. Dar mai sunt doi-trei-patru, care sunt în viață și care probabil că vor căpăta și ei aceeași soartă, adică vor fi și ei judecați și probabil condamnați, ca și Vișinescu. Și primul pe ordinea de zi este Ion Ficior”, a spus Dinu Zamfirescu.

Zamfirescu a precizat că, pentru societatea românească, acesta este un fapt istoric.

„Pentru societatea românească cred că este bine să se reamintească, pentru că este un fapt istoric. Și acuma, când se vorbește de suprimarea istoriei din învățământ, ceea ce găsesc că este un scandal nemaipomenit, pentru că este un atentat la identitatea națională a României, cred că este și pentru asta bine-venit, pentru că face parte din istoria recentă a acestei țări”, a mai afirmat Dinu Zamfirescu.

Totodată, Dinu Zamfirescu spune că este necesară și o schimbare de mentalitate în societatea românească.

„Ar trebui o schimbare de mentalitate, care asta se face mai greu. A început să fie o oarecare schimbare la tineri, în special. Dar tinerii trebuie să cunoască ce s-a întâmplat, ca să nu se mai repete. Aceste crime ale regimului comunist au fost crime inițiate de Partidul Comunist din România, de fapt, pentru că oamenii ăștia erau reprezentanții Partidului, Securitatea era unealta partidului, după cum însăși Ceaușescu a mărturisit-o. Sigur că este o lecție. Este o lecție care nu trebuie să se mai repete. Așa cum a fost în trecut și cu mișcarea legionară, care au fost la fel, totalitari, și care au comis crime și au însângerat România în lung și în lat. Din fericire a durat foarte puțin, din nefericire Comunismul a fost mult mai lung”, a mai spus Dinu Zamfirescu.