Reacția sindicaliștilor din Educație, după ce salariile dascălilor întârzie pentru a doua lună consecutiv

Publicat: 14 02. 2018, 15:30
Actualizat: 26 03. 2019, 05:07

„Astăzi este zi de salariu și, până la această oră, nimeni din București nu a primit salariile și nici în alte județe nu s-a făcut plata până acum. Este posibil ca o parte să intre în seara aceasta, dar cea mai mare parte sigur nu își vor primi banii azi. De când s-a schimbat fluxul acesta financiar și s-au îngreunat procedurile de calcul și pentru că acum nu mai vin prin consiliile locale, ci prin ministerul Educației, au apărut tot felul de probleme, inclusiv și cu modificările acestea aduse la contribuții. Ca atare, suntem siguri că mâine vor fi unități de învățământ care nu își vor primi banii”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Sorin Dragne, președintele FSLI Sector 1.

Sindicalistul a explicat că, deși în ultimele zile s-a lucrat la calculele pentru salarii, plata aceastora tot a întârziat, precizând că transferul plății de la consiliile locale la ministerul Educației îngreunează foarte mult munca personalului din inspectoratele școlare, care și așa este deficitar.

„De abia de acum încolo s-au deschis finanțările și cu siguranță nu se vor livra banii în timp util. Când vorbim despre salarii, vorbim despre banii pe care oamenii îi pot folosi, pe care îi au pe card intrați. Duminică, luni și marți încă se lucra la salarii și de astăzi s-au deschis finanțările prin trezorerii, dar acest proces va mai dura. Este deja a doua lună în care suntem puși într-o astfel de situație. În Călărași, de exemplu, au început să intre banii de azi, în Sălaj, vor intra o parte azi, o parte, mâine, în Argeș, toți vor intra mâine”, a adăugat Dragne.

Până în luna decembrie, ziua de plată a salariilor era cea stabilită de administrațiile locale, fiind diferită de la un caz la altul. Mutarea salariilor la Ministerul Educației înseamnă că în fiecare lună, pe 14, angajații din sistem ar urma să își primească leafa.

Cadrele didactice au fost în aceeași situație și luna trecută, când au avut o întârziere de cel puțin o zi.

La momentul respectiv, Inspectoratul Școlar din București a făcut mai multe verificări în peste 60 de unități școlare din Capitală nu își primise salariile la timp.

Joi dimineață, reprezentanții sindicali vor merge să discute și să ceară explicații ministrului Educației, Valentin Popa, încercând să se găsească soluții pentru preîntâmpinarea acestor probleme