Reacția unui primar aflat în funcție din 1992, când a auzit de inițiativa privind limitarea mandatelor aleșilor locali

Publicat: 20 11. 2014, 16:14

„Cred că este o glumă. Eu îmi doresc să fie o glumă. N-am auzit ca undeva în lume să mai fie așa ceva, cred că am fi unici. În republica noastră originală însă se poate întâmpla orice”, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, primarul comunei sibiene Păuca, Niculae Dancu.

Întrebat dacă este de părere că inițiativa legislativă privind limitarea mandatelor aleșilor ar putea stopa dezvoltarea localităților, primarul din Păuca a răspuns: „Cu siguranță”.

„Nu toți succesorii unui primar după două mandate vor vrea să continue anumite proiecte. Toți vor avea o anumită atitudine față de proiectele începute de fostul primar și este foarte posibil să aibă de pierdut comunitatea”, a completat Niculae Dancu.

El este primar în comună încă din 1992. La primul mandat a candidat ca independent și a reușit să câștige alegerile.

„Aveam atunci 31 de ani, eram cel mai tânăr primar din județ. În alte localități oamenii au ales reprezentanți ai unor partide istorice – PNȚCD, PNL -, dar eu fiind tânăr n-aveam cultură politică, o istorie politică, dar oamenii mă cunoșteau și m-au ales”, a povestit primarul din Păuca.

În perioada 1992-1996, el a fost independent. În 1996 s-a înscris în Partidul Democrat și următoarele mandate le-a câștigat ca membru al acestui partid. În perioada aprilie 2003-octombrie 2004, a fost membru al PSD, perioadă pe care o descrie ca „o mică rătăcire”, iar apoi s-a înscris în PDL, unde este și acum.

Aleșii locali, primarii, președinții de consilii județene și consilierii locali și județeni nu vor putea ocupa aceste funcții mai mult de două mandate succesive, conform unei inițiative legislative aprobate tacit, miercuri, de Camera Deputaților.

Inițiativa aparține deputaților PDL Cezar Preda și Gheorghe Udriște.

Proiectul prevede că nicio persoană nu poate îndeplini succesiv funcția de primar, consilier local, consilier județean, președinte de consiliu județean decât cel mult pentru două mandate.

Inițiatorii au considerat că după două mandate consecutive, aleșii locali construiesc în jurul lor un sistem politic și instituțional local în care orice competiție electorală locală reală devine imposibilă și există situații concrete în care monopolul unei persoane sau a unui grup de persoane din jurul acesteia asupra resurselor unei comunități a dus la acuzațiile de nepotism, conflict de interese sau corupție.

Proiectul a fost adoptat tacit, deoarece termenul de dezbatere și vot final din 15 octombrie a fost depășit.

Camera Deputaților este prima cameră sesizată, Senatul este for decizional.