REALITATE. În mediul rural lipsesc cu desăvârșire serviciile publice de asistență socială

Publicat: 26 05. 2020, 10:51
În mediul rural lipsesc cu desăvârșire serviciile publice de asistență socială / Sursă foto: Pixabay / caracter ilustrativ

Din cele 2.861 de comune din România, doar 25 au servicii publice de asistență socială, iar în cadrul acestora mai sunt angajați aproximativ 200 de asistenți sociali.

Cu alte cuvinte, sub 1% din comunele României au servicii publice de asistență socială și doar sub 10% din comune au un asistent social, a declarat pentru Ambasada Sustenabilității în România, Cristian Roșu, vicepreședintele Colegiului Național al Asistenților Sociali.

„În mediul rural, în momentul de față, lipsesc cu desăvârșire serviciile sociale. Noi știm că în cele 2.861 de comune din România doar 25 au servicii publice de asistență socială. Mai știm că la nivelul comunelor mai sunt angajați în jur de 200 de asistenți sociali, răsfirați prin mediul rural. Asta-i dimensiunea”, a precizat Roșu într-un interviu acordat sursei citate.

Potrivit sursei citate, Colegiul Asistenților Sociali a încercat în mod constant să atragă atenția autorităților locale asupra nevoii de asistenți sociali și asistență socială, nevoie care a fost foarte vizibilă în perioada stării de urgență a pandemiei de COVID-19.

„La nivel național, e nevoie, totodată, și de un plan de dezvoltare comunitară, de o intervenție concentrată”.

„Noi, ca asistenți sociali, identificăm problemele persoanelor vulnerabile, însă mulți au renunțat la această meserie, pentru că au constatat că nu au resurse pe care le să ofere oamenilor care au nevoie de intervenția asistenței sociale.

„O persoană care a trăit într-o familie care a fost săracă nu are decât repere date de cultura sărăciei. Să își modifice comportamentul și să fie activ în societate este un proces lungă durată, trebuie învățat”, a mai menționat Cristian Roșu.

„Cerc vicios”

Conform precizărilor oficialului Colegiului Național al Asistenților Sociali, în prezent, în sistemul de asistență socială practică această meserie undeva la 10.000 de asistenți sociali, iar la Colegiu sunt înscriși peste 9.000 și mai există în jur de 1.000 neînregistrați.

Tot ceea ce e legat de servicii sociale în România, prin descentralizare, a căzut în sarcina autorităților locale.

„S-a creat, în acest fel, de atâția ani, un cerc vicios: autoritatea locală care se ocupă de o comunitate săracă nu are cum să aibă bani la buget pentru a dezvolta serviciile sociale.

Ăsta a fost lucrul pe care noi l-am spus întotdeauna, trebuie să fim solidari, dacă tot vorbim de proiectul România solidară, iar bugetul trebuie să vină de la bugetul central, nu putem arunca în cârca autorităților locale să aibă grijă de comunitățile sărace”, a conchis Roșu.

La data de 12 mai 2020, Ambasada Sustenabilității în România, prin Coaliția România Sustenabilă (CSR), a înființat grupul de lucru România Solidară.

Aceasta a solicitat, printr-o scrisoare deschisă adresată președintelui României, premierului, ministrului Muncii și Protecției Sociale, ministrului Finanțelor Publice și Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, înființarea unui Fond pentru Suport Social, fond special dedicat programelor de combatere a sărăciei, cu implicarea organizațiilor neguvernamentale.