Reclamat la DNA, Lucian Duță ripostează: „Acest guvern de incompetenți vrea să-și acopere propriile hoții”

Publicat: 04 11. 2012, 20:01
Actualizat: 19 03. 2015, 14:46

După ce Corpul de Control al premierului a anunțat astăzi că va sesiza DNA în cazul său, fostul președinte al CNAS Lucian Duță spune că nu are nicio emoție în legătură cu ancheta procurorilor. „N-am niciun fel de emoție, pentru că nu doar că nu am adus niciun prejudiciu, cum spun ei, dar am reușit să strâng la buget 500 de milioane din taxa de clawback”, a declarat Duță pentru gândul.

Potrivit Guvernului, sesizarea la DNA vizează „modul defectuos în care reprezentanții CNAS și ai Ministerului Sănătății și-au exercitat atribuțiile de serviciu privind realizarea unei evidențe a plătitorilor contribuției trimestriale”. Concret, „nu au fost încasate venituri în sumă totală de 189,7 milioane lei, reprezentând contribuții trimestriale”, se arată în comunicatul Corpului de Control. La solicitarea Mediafax, reprezentanți ai Guvernului au precizat că perioada pentru care a fost calculată paguba este trimestrul IV 2009-trimestrul III 2011, nu până la trimestrul III 2010, cum a informat inițial Palatul Victoria.

De cealaltă parte, Duță spune că raportul nu se referă la contribuțiile de sănătate care se colectează de la angajatori, ci la Ordonanța de Urgență 104 din octombrie 2009 și care prevedea colectarea taxei clawback de la producătorii de medicamente.

„E o falsă chestiune. Nici nu știu să se exprime. În comunicat e greșit pusă problema, pentru că aceste contribuții de la angajatori nici nu le mai încasează CNAS. Au trecut la ANAF. Toată acțiunea e strict politică. Acest guvern de incompetenți vrea să-și acopere propriile hoții. N-am ce emoție să am pentru că din taxa de clawback la care se referă raportul Corpului de Control eu am reușit să strâng 500 de milioane de lei”, spune Duță.

Potrivit fostului șef al CNAS, „unii producători pur și simplu nu au vrut să achite taxa, prevalându-se de faptu că singura sancțiuni prevăzută în ordonanță este retragerea medicamentului de pe piață, lucru pe care nimeni nu are curaj să și-l asume”.

Cât desprea întârzierea publicării normelor de aplicare a ordonanței care, potrivit Corpului de Control, ar fi pus probleme în colectarea taxei, Duță susține că aceasta nu poate fi atribuită CNAS, care nu are drept de inițiativă legislativă, aceasta aparținând Ministerului Sănătății.