Recomandarea Bruxelles-ului pentru Toader în privința Legilor justiției

Publicat: 08 11. 2017, 12:08

Ministrul Justiției a anunțat că a discutat, punctual, în amănunt, cu prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, cele mai sensibile propuneri din proiectul de lege pentru modifcarea legilor justiției. Una dintre a vizat și procedura de numire a procurorilor șefi de parchete.

„O temă sensibilă care a fost discutată, aceea privind procedura de numire a procurorilor de rang înalt. Avem MCV-ul, avem cele 12 recomandări. Faptul că sunt 12 nu înseamnă că există o ierarhie, că e prima, că e a 12-a, au egală măsură, aceeași importanță și cu aceeași obligație ne îndeplinim respectivele condiționalități. Recomandarea numărul 1 spune că trebuie să găsim o modalitate transparentă, robustă de numire a procurorilor de rang înalt, inclusiv prin consultarea Comisiei de la Veneția. Știți că am redactat la nivelul ministerului Justiției un draft de solicitare de aviz, care se află în momentul acesta la comisia specială, pentru modificarea codurilor, legilor justiției. Discuția cu Timmermans, cu prim-vicepreședintele, referitoare la avizul Comisiei de la Veneția, are în vedere această primă recomandare, aviz privind procedura de numire a procurorilor de rang înalt”, a declarat, miercuri, ministrul Justiției.

Tudorel Toader a precizat că a fost discutat la Bruxelles și statutul Inspecției Judiciare, respectiv cele trei variante posibile și anume Inspecția Judiciară să rămână la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Inspecția Judiciară să treacă la Ministerul Justiției sau să devină o autoritate autonomă, cu statut distinct.

„În proiectul de modificare pe care l-am redactat la Ministerul Justiției, am propus această a treia variantă, ca Inspecția Judiciară să fie reglementată distinct, ca o instituție, o autoritate autonomă, independentă, care să-și respecte rolul constituțional pe care îl are”, a mai spus Tudorel Toader.

Și pragul privind abuzul în serviciu a fost discutat de Tudorel Toader cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, și în acest caz fiind recomandată consultarea Comisiei de la Veneția.

„O altă temă pe care am discutat-o și referitor la care urmează să primim punctul de vedere al Comisiei se referă la conținutul posibil pe care urmează să îl aibă infracțiunea de abuz în serviciu, iar pe cale de consecință și de neglijență în serviciu. Adică acel prag, prag despre care totdeauna am spus că trebuie să fie rezonabil, dar prag care trebuie să respecte exigențele deciziei Curții Constituționale și, în același timp, ne raportăm la directiva europeană”, a completat ministrul Justiției.