REFERENDUM 2012 BISTRIȚA: Peste 8.600 de persoane nu ar fi trebuit incluse în listele electorale la referendum

Publicat: 19 08. 2012, 19:51
Actualizat: 28 09. 2018, 21:08
Peste 8.600 de persoane din județul Bistrița-Năsăud nu ar fi trebuit incluse în listele electorale la referendum, potrivit datelor trimise de Prefectura Bistrița-Năsăud către MAI, majoritatea fiind persoane cu acte de identitate expirate sau cu reședința ori domiciliul în străinătate.

Peste 8.600 de persoane din județul Bistrița-Năsăud nu ar fi trebuit incluse în listele electorale la referendum, potrivit datelor trimise de Prefectura Bistrița-Năsăud către MAI, majoritatea fiind persoane cu acte de identitate expirate sau cu reședința ori domiciliul în străinătate.

Potrivit criteriilor stabilite în memorandumul transmis de MAI către Prefecturile din țară, în județul Bistrița-Năsăud un număr de 8.646 de persoane nu ar fi trebuit să se regăsească pe listele electorale la referendumul pentru demiterea președintelui României, din 29 iulie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Prefectul județului Bistrița-Năsăud, Nastasia Ani Bob, a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX că cele mai multe, 5.838 reprezintă persoane ale căror acte de identitate au expirat și nu au mai fost reînnoite.

„Pe listele electorale permanente au fost identificate 197 de persoane decedate, 961 de persoane se încadrează la punctul persoane care se identifică la un domiciliu într-un număr ce nu se corelează cu suprafața locuibilă și numărul de camere ale imobilului, 5.838 de persoane cu actele de identitate expirate, una care și-a pierdut dreptul de vot prin decizii judecătorești. Mai avem 1.580 de persoane cu reședința sau domiciliul în străinătate, 19 care și-au schimbat numele prin căsătorie/divorț pe cale administrativă, 49 care și-au schimbat domiciliul fără a fi radiate din lista localității rezidenței anterioare și încă o persoană care domiciliul în străinătate”, a declarat prefectul Nastasia Ani Bob.

„Toate aceste informații le avem de la primari, iar unii, în special cei de la PDL, au scris zero în dreptul fiecărei rubrici pe care i-am rugat să o completeze”, a spus ea.

Datele centralizate la nivelul Prefecturii au fost transmise Ministerului Administrației și Internelor.

Ministrul delegat al Administrației, Radu Stroe, a declarat, duminică, referitor la actualizarea listelor electorale, că s-au primit toate datele din teritoriu și că acestea sunt de natură să răstoarne situația de la Curtea Constituțională (CC) în legătură cu referendumul din 29 iulie.

Toto duminică, ministrul Administrației și Internelor, Mircea Dușa, a afirmat datele sunt în curs de centralizare și că nu își permite să facă aprecieri privind decizia pe care ar urma să o ia Curtea Constituțională în legătură cu referendumul.

Curtea Constituțională a admis, în 14 august, solicitarea formulată de președintele suspendat, Traian Băsescu, de preschimbare a termenului ședinței CC la care va fi decisă validarea sau invalidarea referendumului de demitere, pentru 21 august, motivând instabilitarea politică și impactul asupra economiei.

Anterior, CC dăduse ca termen data de 31 august pentru ca Guvernul să trimită listele electorale permanente.