Regimul Erdogan arestează 106 militari pe care îi acuză că de legături cu organizarea loviturii de stat eşuate din 2016

Publicat: 16 09. 2020, 15:59
Actualizat: 06 04. 2021, 15:52
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ

Poliţia din Turcia a arestat 106 persoane pe baza unor suspiciuni că ar avea legătură cu organizaţia teroristă Fetullah, grupul care s-ar fi aflat în spatele încercării de lovitură de stat din 2016, potrivit unor declarații oferite de unele surse de securitate pentru agenția de presă turcă Andalou.

Procurorii au emis mandate de arestare pentru 132 de suspecţi

Procurorii din Istanbul au emis mandate de arestare pentru 132 de suspecţi, inclusiv 82 de militari activi şi 50 de militari concediaţi sau ieşiţi la pensie din Forţele Armate Turce. Acuzaţiile aduse împotriva lor sunt că ar avea legături cu gruparea teroristă Fetullah, a declarat o sursă al cărei nume nu poate fi dat din cauza restricţiilor în ce priveşte contactul cu presa.

Poliţiştii au arestat de 106 suspecţi din 34 de provincii, conform sursei citate. Poliţia continuă să îi caute şi pe ceilalţi care se află încă în libertate.

FETO și liderul său american, Fetullah Gulen, au orchestrat lovitura de stat din 15 iulie 2016, care a creat 251 martiri și aproape 2.200 de răniți, mai scrie agenția de presă.

UE pune și numele Turciei pe „lista neagră”. Ce pedeapsă îl așteaptă pe Erdogan

Raporturile dintre Uniunea Europeană și Turcia sunt din ce în ce mai tensionate, urmare a manevrelor efectuate de Ankara în Marea Mediterană și Marea Neagră. Șeful diplomației europene, Josep Borrell, susține că trebuie luate de urgență „decizii dificile” împotriva Turciei, dar pentru asta este nevoie de acordul tuturor statelor membre UE.

„Relaţiile noastre cu Turcia sunt la răscruce şi a venit momentul ca liderii noştri să ia decizii dificile”, a prefațat Borrell summit-ul din 24 și 25 septembrie. Într-o dezbatere în Parlamentul European, ministrul de Externe al UE a mai precizat: „Nu există încă un acord în privinţa sancţiunilor, dar a venit momentul ca acordul politic să fie transformat în decizie formală. Vrem o soluţie care să permită sancţionarea Turciei şi Belarusului în acelaşi ritm”.

Pentru a adopta sancţiuni împotriva unui stat terţ este nevoie de unanimitatea celor 27 de ţări membre ale UE. Deocamdată, miniștrii de Externe din UE au căzut de acord asupra unui set foarte vast de opţiuni, inclusiv sancţiuni economice, aplicate împotriva regimului lui Recep Tayyip Erdogan.