Reguli noi pentru agențiile de turism. Ce vor fi nevoite să facă pentru a evita falimentul

Publicat: 16 11. 2016, 15:59
Actualizat: 20 08. 2017, 15:35

Agențiile de turism vor putea fie să contribuie la un fond de garantare, fie să depună o scrisoare de garanție bancară, cash colateral sau vor încheia o poliță de asigurare cu o companie de asigurare. Oficiul de garantare în turism urmează să verifice aceste garanții și să transmită informațiile Autorității Naționale în Turism.

În prezent, agențiile de turism touroperatoare trebuie să aibă o poliță de asigurare obligatorie în caz de insolvență sau faliment, în valoare de 50.000 de dolari, iar cele revânzătoare de 10.000 de dolari, însă aceste sume s-au dovedit a fi insuficiente în caz de faliment.

„Agențiile de voiaj vor contribui cu 15% din volumul de vânzări garantabil la fondul de garantare, dar nu mai mult de 2,5 milioane de lei. Este vorba doar despre pachetele turistice vândute persoanelor fizice, nu despre cele vândute corporațiilor sau vânzarea biletelor de avion. În caz de faliment, turistul se va adresa oficiului de garantare pentru a-și recupera banii. În paralel, se pot adresa și Justiției. Avertisment pentru cei care cumpără servicii de la agențiile de turism nelicențiate!”, a declarat miercuri Alin Burcea, președintele ANAT. El a precizat că nivelul acestor costuri pe care le vor suporta agențiile de voiaj vor fi trasnferate „într-o anumită măsură” în prețul pachetelor turistice.

Conform președintelui ANAT, oficiul de garantare în turism urmează să fie o instituție independentă, condusă de un consiliu de supraveghere format din 7 persoane, din care 4 să fie persoane din industrie sau recomandate de cei din industrie, mai puțin reprezentanții agențiilor de turism.

De asemenea, Autoritatea Națională pentru Turism (ANT) a elaborat un proiect de ordonanță prin care a mărit de aproximativ zece ori amenzile de până acum pentru neregulile în comercializarea pachetelor de servicii turistice.

„Am introdus și alte contravenții și am crescut amenzile care vor varia între 4.000 și 10.000 de lei. În plus, se recunoaște introducerea de instrumente de garantare alternative, în caz de insolvență sau faliment a agenției de voiaj”, a declarat Anca Pavel-Nedea, președintele ANT. Proiectul de ordonanță se află pe circuitul de avizare și se dorește ca noile reglementări să intre în vigoare până la sfârșitul anului.