Remus Pricopie își pune colegul de SNSPA să analizeze violența în școli

Publicat: 29 03. 2013, 11:17
Actualizat: 21 10. 2014, 22:18

Ministrul Educației, Remus Pricopie, a declarat joi seara la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Capitală că va înființa o comisie la nivel ministerial care să analizeze violența în școli.

Pricopie a spus că l-a rugat pe colegul său de la SNSPA, sociologul Marius Pieleanu, să formeze o echipă de specialiști împreună cu care să cerceteze fenomenul violenței în școli.

„Acestă comisie va prelua documentele care există pe violență în școli și le va analiza. Există strategia violenței în școli în fază de proiect, care va fi analizată de comisia aceasta, comisie pe care cel mai probabil domnul Pieleanu o va coordona, dacă va voi”, a spus Pricopie.

Sociologul Marius Pieleanu i-a răspuns ministrului că violența în școli nu va dispărea niciodată. „Știm asta foarte bine, exista și pe vremea comuniștilor, există și acum, va exista întotdeauna. Să nu ne facem iluzii că vom elimina violența în școli, cel mult o putem preveni”, a spus sociologul.

Declarațiile au fost făcute în cadrul analizei actelor de violență în școli, realizată de Inspectoratul Școlar al Municipiului București și Poliția Capitalei.

„Cred că, în momentul de față, trebuie să facem o radiografie a violenței în școli. Constatăm că în școlile din România, în fiecare zi, se întâmplă cel puțin un caz de violență. Sigur, nu toate sunt grave. Acest fenomen este unul complex și, prin urmare, măsurile trebuie să fie complexe. Toți actorii din sistemul educațional trebuiesc implicați. Am făcut o monitorizare strictă la ceea ce se întâmplă în școli, săptămânal având videoconferințe cu inspectorii generali. Măsurile trebuie luate în școli, în inspectorate, dar împreună cu părinții”, a spus Pricopie.

Ministrul a mai arătat că elevii consumă droguri. „O realitate este consumul de alcool, tutun, droguri. Mulți ascund să spună, dar există consum de droguri în școli. Ministerul Edcuației are un dialog permanent cu organele de specialitate, în vederea combaterii consumului de droguri în școli”, a afirmat Pricopie.