Restaurarea Băii Grivița, un proiect de 700.000 de euro al Primăriei București

Publicat: 24 04. 2013, 14:07
Actualizat: 30 09. 2018, 02:41

Primăria Municipiului București (PMB) vrea să aloce aproape 700.000 de euro pentru lucrări de consolidare și restaurare a Băii Grivița, singura baie publică din Capitală, proiectul urmând să fie discutat în ședința de vineri a Consiliului General al Municipiului București (CGMB).

Baia Grivița se află în administrarea Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București. Primaria Capitalei a mai avut în vedere restaurarea obiectivului, în februarie 2012, însă proiectul a fost respins de consilierii municipali.

Potrivit proiectului de hotărâre ce va fi discutat vineri în ședința CGMB, valoarea totală a investiției este de 697.373 de euro, banii urmând să fie asigurați din bugetul municipalității. Lucrările urmează să fie finalizate în teremen de 11 luni de la începere.

„Din relatările referitoare la construcția ce adăpostește Baia Grivița rezultă că imobilul a fost puternic afectat de cutremurele din anii 1940 și 1977, în prezent neexistând date din care să reiasă cum și în ce masură s-a produs acest lucru și prin ce metode fost consolidată”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Potrivit documentului citat, starea ansamblului băii este destul de precară, deoarece partea de finisaje este vizibil afectată de umezeală, igrasie și ciuperci. În zonele unde funcționează saunele și camerele de masaj, finisajul este deteriorat, iar placajele cu gresie faianță și mozaic sunt parțial deteriorate.

„Sistemul de evacuare a apelor meteorice este deteriorat, ceea ce a dus la infiltrații de apă la nivelul tavanelor. Sistemul de canalizare este unul foarte vechi și subdimensionat, ceea ce duce la multe defecțiuni și avarii”, se mai arată în proiect.

Lucrările de reparații au în vedere măsuri de consolidare atât a structurii, cât și a pereților, precum și realizarea unor sisteme eficiente de drenaj al apelor colectate sau refacerea căilor pietonale.

Totodată, vor fi aduse la starea inițială elementele cu rol arhitectural existente, precum și refacerea celor care lipsesc, dar și reconstruirea podului.

„Tencuielile vor fi refăcute utilizând aceleși materiale și culori, folosind aceleași tehnici de punere în operă a acestora”, se mai arată în document.

Baia Grivița este un ansamblu de clădiri alcătuit dintr-o construcție principală, care adăpostește baia comună, o construcție adiacentă pentru centrala termică, o altă construcție, etajată, și piscina exterioară. Baia Grivița a fost înființată de Regina Maria la sfârșitul secolului al 19-lea, fiind inaugurată în 18 decembrie 1897.

Capacitatea este de aproximativ 200 de persoane pe zi, suprafața totală a complexului fiind de 1.140 metri pătrați.

Clădirea a fost închisă în anul 2000, pentru lucrări de renovare, și redeschisă în 2002.