RESTRICȚII. Metoda prin care un român a vrut să fenteze autoritățile. Deși avea declarație pe propria răspundere, riscă închisoarea!

Publicat: 16 04. 2020, 12:10
DOCUMENT. Cum arată noua declarație pe propria răspundere pentru ieșirea din localitate

Un bărbat de 47 de ani, din comuna dâmboviţeană Corbii Mari, a fost legitimat de polițiștii locali iar în urma verificărilor s-a constatat că bărbatul completase declarația pe propria răspundere cu informații false. 

Poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier l-au oprit în trafic pe drumul judeţean 711A pe bărbat iar acesta le-a prezentat o declaraţie pe propria răspundere, șoferul motivând că se deplasează la locul de muncă, relatează adevărul.ro.

Declarație falsă cu ștampilă

De asemenea, agenții de poliție au constatat că pe declarație era pusă și o ștampilă.

„În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au constatat că bărbatul nu ar figura ca angajat al agentului economic. În cauză, poliţiştii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de uz de fals şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, urmând ca la finalizarea cercetărilor să se propună soluţie prin unitatea de parchet competentă”, se arată într-un comunicat al IPJ Dâmboviţa.

Ce prevedea legea

Conform prevederilor art. 322 din Codul Penal, falsificarea unui înscris sub semnătură privată prin vreunul dintre modurile prevăzute în art. 320 sau art. 321, dacă făptuitorul foloseşte înscrisul falsificat ori îl încredinţează altei persoane spre folosire, în vederea producerii unei consecinţe juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

De asemenea, conform prevederilor art. 323 din Codul Penal folosirea unui înscris oficial ori sub semnătură privată, cunoscând că este fals, în vederea producerii unei consecinţe juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă, când înscrisul este oficial, şi cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, când înscrisul este sub semnătură privată.