REUNIUNE. „Summit de urgență” prin videoconferință. G20, acuzată de lipsă de acțiune în fața crizei sanitare mondiale

Publicat: 25 03. 2020, 07:27
Actualizat: 07 04. 2021, 02:54
Regele Salman al Arabiei Saudite va prezida un „summit de urgenţă” al G20

În vederea pregătirii unui răspuns global și coordonat la pandemia de COVID-19, regele Salman al Arabiei Saudite va prezida un „summit de urgenţă” al G20 ținut joi, 26 martie 2020, prin videoconferinţă.

„Regele Salman va prezida reuniunea pentru a pregăti un răspuns global şi coordonat pandemiei de COVID-19 şi implicaţiilor sale umane şi economice”, a anunțat Arabia Saudită printr-un comunicat dat publicităţii în cursul nopţii de marţi spre miercuri, notează AFP, citată de Agerpres.

Țărilor afectate de coronavirus, ca Spania, Iordania, Singapore sau Elveţia li se vor alătura cele mai mari 20 de economii mondiale, cât și lideri ai unor organizaţii internaţionale, ca Naţiunile Unite, Banca Mondială, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi a Comerţului (OMC).

Organizarea summitului de urgenţă fusese anunţată mai devreme de Moscova, precizând că preşedintele rus, Vladimir Putin, va participa la acesta.

Arabia Saudită, care deţine în prezent preşedinţia prin rotaţie a G20, a lansat săptămâna trecută un apel la un „summit virtual”, ca urmare a criticilor legate de lipsa de acţiune a acestei entităţi în faţa crizei sanitare mondiale.

La începutul săptămânii, preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi omologul său chinez, Xi Jinping, s-au pronunţat la rândul lor pentru un summit extraordinar al G20 privind aspectele sanitare şi economice ale crizei coronavirusului.

Noul coronavirus SARS-CoV-s a dus la moartea a cel puţin 18.040 de oameni de pe mapamond şi a contaminat peste 400.000 de persoane de la apariţia sa în decembrie în China, conform unui bilanţ întocmit de AFP pe baza datelor oficiale.

Sursă foto: Pixabay/caracter ilustrativ