Risc mare de avalanșe în Munții Făgăraș și Bucegi

Publicat: 13 01. 2015, 21:13

Reprezentanții Centrului Meteorologic Regional (CMR) Transilvania Sud Sibiu au anunțat, marți, că riscul producerii avalanșelor în masivele Făgăraș și Bucegi este de patru – risc mare – pe o scară de unu la cinci.

„Din cauza temperaturilor ridicate înregistrate în zilele anterioare, zăpada s-a topit și umezit în partea superioară a stratului. Pe numeroase pante înclinate stratul este mediu sau puțin stabilizat. Declanșarea avalanșelor este posibilă chiar și la slabe supraîncărcări. Pe fondul temperaturilor ridicate din cursul zilei și a insolației, se vor semnala curgeri sau avalanșe spontane de topire de suprafață, care pot antrena și stratul aflat dedesubt”, afirmă meteorologii.

Potrivit acestora, avertizarea este valabilă până miercuri seara la ora 20.00, perioadă în care vremea se va mai răci și va mai ninge.

Meteorologii au adăugat că marți, la ora prânzului, stratul de zăpadă măsura 178 de centimetri la Bâlea Lac și 66 de centimetri la Vârful Omu.

În acest context, salvamontiștii recomandă turiștilor să evite deplasările în zona superioară cabanelor de pe versantul nordic al Munților Făgăraș și practicarea sporturilor de iarnă.