Riscul infectării cu noul coronavirus este mai mare în restaurante decât la terase? Răspunsul profesorului Rafila

Publicat: 23 08. 2020, 19:29
Actualizat: 06 04. 2021, 16:33

Profesorul Rafila spune că există un risc mai mare de infectare în restaurant, decât la terasă, pentru că este vorba despre un spațiu deschis, versus spațiu închis. În contextul în care reprezentanții domeniului HoReCa atrag atenția că industria este la pământ, profesorul spune că se poate pune în dezbatere publică recomandarea instalării unor echipamente de dezinfecţie sau filtrare a aerului în restaurant, pentru a putea ca acestea să se deschidă.

„Da, este un risc mai mare pentru că discuţi de un spaţiu închis versus un spaţiu deschis. Validarea unui spaţiu ca şi terasă ar putea să fie făcută de o autoritate care are responsabilitate în acest domeniu”, a declarat Alexandru Rafila, întrebat duminică la Digi 24 dacă există un risc mai mare de infectare cu SARS-CoV-2 într-un restaurant decât la terasa aceluiaşi restaurant.

Alexandru Rafila, despre echipamentele de filtrare a aerului: Este una dintre posibilităţi şi nu cred că nu merită să ne aplecăm asupra ei

În condițiile în care un studiu MIT arată că echipamentele de dezinfecţie sau filtrare a aerului instalate într-un avion reduc considerabil riscul de transmitere a virusului, se poate pune în dezbatere o astfel de recomandare și în ceea ce privește restaurantele și nu numai, spune reprezentantul României la OMS, profesorul Alexandru Rafila. 

„Poţi să pui în dezbatere o astfel de recomandare, mai degrabă. Eu am citit inclus ale Centrul European de Control al Bolilor. Nu sunt foarte clare în ceea ce priveşte utilizarea echipamentelor de dezinfecţie şi filtrare a aerului. Sunt menţionate, dar nu sunt neapărat indicate în acest moment. Cred că este o acţiune în dezvoltare în momentul de faţă şi, dacă se va considera oportun, acest tip de echipamente de dezinfecţie sau filtrare a aerului ar putea să fie utilizate dar nu numai de restaurante, cred că şi mulţi angajatori ar putea să fie interesaţi de utilizarea unor astfel de echipamente. Este una dintre posibilităţi şi nu cred că nu merită să ne aplecăm asupra ei. Dar repet, datele din literatură care fac referire la astfel de echipamente şi reducerea transmiterii acestei infecţii sunt foarte, foarte puţine. Probabil unul dintre articole este cel pe care l-aţi menţionat dumneavoastră”, a conchis Rafila.