Robert Morningstar, director fondator Global Energy Center: România necesită un CADRU LEGAL care să protejeze cetățenii, să stimuleze INVESTIȚIILE

Publicat: 20 09. 2018, 17:13
Actualizat: 26 03. 2019, 05:37

This browser does not support the video element.

Richard Morningstar, directorul fondator al Global Energy Center din cadrul Atlantic Council și fost ambasador al SUA pe lângă UE între 1999 și 2001, vorbește într-un interviu pentru agenția Mediafax și Monitorul Apărării și Securității, la summitul Inițiativei celor Trei Mări, despre măsurile pe care România ar trebui să le adopte pentru a stimula investițiile, cât și despre posibilitatea ca Republica Moldova și Ucraina să devine membre al acestei inițiative regionale.

Reporter: Gazele naturale sunt o resursă energetică, dar și materie primă pentru industria chimică, așadar aș vrea să vă întreb dacă Statele Unite intenționează să investească în industria chimică din România?

Richard Morningstar: În primul rând, nu ar fi Statele Unite ca atare, ar fi sectorul privat din Statele Unite și sperăm că firmele vor dori să investească. Există companii care sunt aici și sunt implicate în industria energetică. Sincer, nu sunt sigur ce companii sunt implicate în industria chimică. Cred că este important că Statele Unite, guvernul Statelor Unite a ajutat la finanțare prin intermediul băncii de import-export pentru anumite proiecte, Overseas Private Investment Corporation care poate ajuta, ambele putând ajuta și finanța proiecte. Deci, cu siguranță că Administrația americană va încuraja companiile să investească, dar în cele din urmă este decizia acelor companii.

Reporter: Ce măsuri credeți că ar trebui să adopte Guvernul român pentru a încuraja investițiile, mai ales în domeniul energiei?

Richard Morningstar: Cred că există oportunități reale în industria energiei de aici, din România, și companii sunt implicate și cred că este important ca România să creeze un cadru legal care să protejeze România și cetățenii săi, dar și să ofere companiilor stimulente pentru a investi. Nicio companie nu va investi fără ca proiectul să fie viabil din punct de vedere comercial, deci o abordare echilibrată a guvernului, pe care cred că încearcă să o realizeze, este ceea ce va fi necesar.

Reporter: Despre Inițiativa celor Trei Mări, ce oportunități oferă această inițiativă Republicii Moldova și Ucrainei, două state non-NATO și non-UE?

Richard Morningstar: Cred că este foarte important ca Ucraina și Moldova și situațiile lor să fie luate în considerare de către Inițiativa celor Trei Mări. Cred că interconexiunile care vor fi dezvoltate în domeniul energiei vor permite gazului, de exemplu, să curgă în Moldova și Ucraina, cred că va fi foarte util. Și sper că, la un moment dat, Ucraina și Moldova poate vor face parte din Inițiativa celor Trei Mări. Cred că aceasta este o decizie pentru țările care fac parte din Inițiativa celor Trei Mări, este decizia lor, dar sper că va fi luată în considerare.