Româncele cu venituri și educație medii și superioare au primul copil la 29 de ani

Publicat: 06 11. 2012, 14:51
Actualizat: 28 09. 2018, 11:34

Româncele cu venituri și educație medii și superioare, din orașele mari ale țării, au primul copil în medie la 29 de ani, aproape o treime aleg să nască într-o clinică privată, iar majoritatea preferă nașterea prin cezariană și înainte și după 30 de ani, potrivit unui studiu GfK.

Sondajul a fost realizat de GfK, la cererea MedLife, în rândul femeilor însărcinate sau cu copii în vârstă de maxim 3 ani, din orașele mari ale țării, cu peste 200.000 locuitori, cu venituri medii și peste medie și educație medie și superioară. Studiul a fost realizat în luna octombrie pe un eșantion de peste 200 de femei, dintre care 25 la sută – femei însărcinate – și 75 la sută – femei cu copii.

Rezultatele oferă detalii despre comportamentul româncelor referitor la naștere.

Astfel, potrivit studiului, 29 de ani este vârsta medie la care româncele din orașele mari ale țării, cu venituri și educație medii și peste medie, au primul copil. Spre comparație, un studiu realizat de Institutul Național de Statistică în 2009 arătă că la nivel național, incluzând zonele rurale, vârsta medie la care femeile decid să nască primul copil este 27 de ani.

Procentul femeilor din orașele mari, cu venituri și educație medii și peste medie, care au născut în ultimii trei ani în privat, este de 15 la sută în timp ce în prezent, 32 la sută aleg să nască într-o maternitate privată. Întrebate care sunt cele mai importante motive pentru care aleg o maternitate privată, cele mai multe respondente au considerat confortul ca fiind cel mai important criteriu (21 la sută), urmat de igienă (18 la sută), medicul care le urmărește sarcina (16 la sută) și echipamentele moderne (12 la sută).

În ceea ce privește modalitatea de a naște, studiul arată că 55 la sută dintre femeile care rămân însărcinate ar alege nașterea naturală – fără anestezie (26 la sută), cu anestezie epidurală (25 la sută) sau naștere în apă (patru la sută), însă pe măsură ce se apropie momentul nașterii procentul tinde să se modifice în favoarea nașterii prin operație cezariană.

Astfel, dintre femeile sub 30 de ani, 41 la sută aleg nașterea naturală și 59 la sută preferă nașterea prin cezariană. După 30 de ani procentul de nașteri prin operație cezariană crește substanțial și ajunge până la 82 la sută în cazul femeilor de peste 35 de ani. Principalul motiv pentru care româncele aleg să nască prin operație cezariană este teama de durere, menționată de 84 la sută din femeile participante la studiu.

Referitor la alăptarea în România, sondajul indică faptul că 80 la sută dintre femeile care au născut deja cel puțin un copil au alăptat la sân. În ceea ce privește însă durata perioadei de alăptare, jumatate dintre ele declară că au alaptat pentru mai puțin de șase luni, principalele motive fiind lipsa informațiilor adecvate și a unor consilieri care să acorde suportul necesar în procesul de alăptare.