România a fost condamnată la Curtea de Justiție a UE pentru că NU a închis 68 de gropi de gunoi ILEGALE

Publicat: 19 10. 2018, 12:13
Actualizat: 26 03. 2019, 00:28

Momentan, România nu va fi supusă unor sancțiuni financiare, ci va trebui să plătească cheltuielile de judecată și să ia măsuri urgente pentru a închide gropile de gunoi ilegale.

Hotărârea pronunțată de CJUE arată că prin faptul că nu s-a conformat obligației de a lua toate măsurile necesare pentru a închide cât mai repede posibil cele 68 de depozite de deșeuri în cauză, România nu și-a îndeplinit obligațiile care îi revin în temeiul articolului 14 litera (b) din Directiva 1999/31.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a menționat faptul că „România a luat măsuri în vederea închiderii și a inspecției finale a depozitelor de deșeuri, însă niciunul dintre cele 68 de depozite în cauză nu a fost închis”.

 

Problema gropilor de gunoi a fost sesizată de Instanța Europeană în martie 2012, când România a fost avertizată referitor la un depozit municipal de deșeuri neconform. Mai apoi, Comisia a efectuat un studiu pentru a obține o imagine de ansamblu a situației din România și a dispus închiderea tuturor gropilor de gunoi ilegale.

 

 

Legislația din Uniunea Europeană prevede recuperarea și eliminarea deșeurilor într-un mod sigur pentru mediu și pentru sănătatea oamenilor, fiind complet interzisă depozitarea necontrolată a deșeurilor.

Comisia Europeană a trimis România în fața Curții de Justiție a UE pentru faptul că nu a închis și reabilitat 68 de depozite ilegale de deșeuri, pe 15 februarie 2017.