România ar putea fi obligată să simplifice accesul cetățenilor non-UE care dețin vize Schengen

Publicat: 15 02. 2012, 11:52
Actualizat: 24 07. 2012, 22:48
Parlamentul European va vota, joi, o propunere potrivit căreia România și Bulgaria vor fi obligate să permită intrarea sau tranzitul pe teritoriul lor, fără formalități suplimentare, pentru cetățenii țărilor non-UE care dețin vize eliberate de state din spațiul Schengen sau de Cipru.

Europarlamentarii vor vota, joi, propunerea de decizie a Legislativului UE și a Consiliului privind stabilirea unui regim simplificat de control al persoanelor la frontierele externe, bazat pe recunoașterea unilaterală de către Bulgaria, Republica Cehă, Cipru, Letonia, Ungaria, Malta, Polonia, România, Slovenia și Slovacia a anumitor documente ca fiind echivalente ale vizelor lor naționale în scopul tranzitului pe teritoriul lor.

Europarlamentarul britanic Michael Cashman, reprezentant al socialiștilor europeni, a întocmit un raport asupra propunerii în care precizează că momentul în care se va lua o decizie de către Parlament va fi ulterior intrării Republicii Cehe, Ungariei, Maltei, Poloniei, Sloveniei și Slovaciei în spațiul Schenghen și că, prin urmare, documentul trebuie să se refere la Bulgaria, România și Cipru. Pe de altă parte, Cipru îndeplinește deja o parte din aquis-ul statelor Schengen.

Potrivit documentului, Bulgaria și România au obligația de a elibera vize naționale, pentru intrare sau tranzit pe teritoriul lor, resortisanților țărilor terțe care dețin o viză uniformă, o viză de lungă ședere sau un permis de ședere eliberat de statul membru care pune în aplicare în întregime acquis-ul Schengen ori un document similar eliberat de statele membre care nu pun încă în aplicare în întregime acquis-ul Schengen, cum este cazul Ciprului.

În document se mai arată că titularii de documente eliberate de statele membre care pun în aplicare în întregime acquis-ul Schengen și de documente similare eliberate de Cipru nu prezintă niciun risc pentru Bulgaria și România, deoarece aceștia au fost supuși de către alte state membre la toate controalele necesare.

Mai multe știri pe www.mediafax.ro