„România are capacitatea unei reacții puternice în cazul unei AGRESIUNI”. Pe ce ar trebui să ne bazăm

Publicat: 14 05. 2014, 13:49
Actualizat: 14 05. 2014, 15:37

„F-16 va furniza capacitatea unei reacții puternice și eficiente în cazul unei agresiuni la nivel regional, capacitate extrem de necesară la granițele NATO”, a spus Însărcinatul cu afaceri al SUA în România, Duane Butcher, cu ocazia unei recepții organizate de Lockheed Martin, în prezența premierului Victor Ponta.

În luna decembrie 2012, după ce ambasadorul american Mark Gitenstein și-a încheiat mandatul în România, Duane Butcher, adjunctul șefului misiunii diplomatice a SUA, a devenit Însărcinatul cu afaceri al misiunii diplomatice a SUA. El ocupă această funcție până la sosirea noului ambasador al SUA în România.

„Este o plăcere și o onoare să mă aflu aici cu dumneavoastră în această seară pentru a sărbatori o realizare plină de semnificații, achiziționarea de către România a aeronavelor F-16 produse de Lockheed Martin. Această decizie îndrăzneață este integral în conformitate cu obiectivele afirmate ale națiunii dumneavoastră și va constitui un pilon fundamental în cadrul parteneriatului nostru strategic în continuă dezvoltare. Suntem în mod special satisfăcuți de această achiziție, iar programul și pregătirea aferentă sosesc într-un moment extrem de important pentru regiunea Mării Negre. Prin utilizarea unei noi platforme de armament cum este aeronava F-16, România demonstrează un angajament ferm în domeniul apărării, în asumarea unui rol de primă mărime în stabilitatea regională și a unei contribuții semnificative la apărarea colectivă în cadrul NATO”, a spus Butcher, potrivit Mediafax.ro.

El a arătat că aeronavele F-16 au acumulat o experiență extraordinară în privința fiabilității, eficienței și a capacității de a rămâne relevante pe termen lung.

„Acesta este exact modul în care privim și contribuția forțelor armate ale României. Privim cu încredere spre un viitor în care ele își vor întări continuu capacitățile și își vor asuma din ce în ce mai multe responsabilități în regiune. Pentru a continua pe acest drum este însă nevoie de sprijinul tuturor”, a spus oficialul american.

El a adăugat că este apreciat și angajamentul consecvent al autorităților române pentru creșterea bugetului apărării în vederea atingerii standardului NATO de 2% din PIB, un imperativ necesar pentru ca forțele armate să își planifice capacitățile pe termen mediu și lung, precum și un element important în efortul de a își asuma un rol de primă mărime printre ceilalți aliați din cadrul NATO.