România, într-o situație absolut dramatică: În 2016, s-au născut mai mulți copii români în diaspora decât în țară

Publicat: 02 05. 2017, 17:57
Actualizat: 26 03. 2019, 02:16

„Astăzi avem peste 4,4 milioane de cetățeni români în aceste comuntăți (din diaspora – n.r.) și anul trecut, pentru prima dată, conform statisticilor Eurostat, s-au născut mai mulți copii în diaspora decât în România. Sunt niște cifre care ne ridică extrem de multe semne de întrebare în ceea ce privește modul în care tânăra generație își vede dreptul la mobilitate, dreptul la a studia în Europa, de a lucra și unde se regăsește în acest ciclu și România – țara de origine, care este echilibrul exact între dorința normală de perfecționare, de continuare a unei cariere atât în România cât și în celelelate state membre ale Uniunii Europene”, a declarat Andreea Păstîrnac, ministrul pentru Românii de Pretutindeni.

Andreea Păstârnac a explicat că educația este principala problemă cu care ministerul pe care îl conduce se confruntă, pentru că mulți copii români sunt născuți în alte state și nu mai învață limba română.

„Marea majoritate nu mai învață astăzi limba română într-un sistem educațional, fie agreat prin acorduri bilaterale cu aceste state membre, fie organizat de asociații și de voluntari. Am lansat o campanie prin care să dăm cât mai multe manuale, suport de studiu al limbii române electronic – de la tablete până la manuale digitale – și cred că e nevoie de o dezbatere largă în ceea ce privește modul de a ajuta tinerii născuți în diaspora să învețe limba română”, a adăugat Andreea Păstîrnac.

Ministrul Educației, Pavel Năstase, a afirmat că a găsit deja o soluție pentru ca elevii români din diasporă să poată beneficia de manuale.

„Putem să luăm din manualele existente. În depozite avem o rezervă de manuale care ar putea fi preluate, într-un număr nu foarte mare, pe care le-am putea folosi în acest scop. Mi-e greu să vă spun un număr, poate de ordinul sutelor”, a explicat Pavel Năstase, ministrul Educației.

Ministerul Tineretului și Sportului a organizat, astăzi, de Ziua Tineretului, o întâlnire în Parcul Tei, la care au participat miniștrii Turismului, Educației, Sănătății, Comunicațiilor, Culturii, Românilor de pretutindeni și mai multe ONG-uri de tineret. Temele discuției au vizat politicile pentru tineret și o mai mare implicare a tinerilor în luarea deciziilor care îi privesc.