România – locul 16 în Indexul de Performanță în Schimbări Climatice

Publicat: 18 11. 2013, 16:38
Actualizat: 02 02. 2019, 03:07

România ocupă locul al 16-lea în Indexul de Performanță în Schimbări Climatice, ce include 58 de țări clasate din perspectiva măsurilor luate de acestea pentru combaterea schimbărilor climatice.

Indexul de Performanță în Schimbări Climatice (Climate Change Performance Index – CCPI) 2014 a fost lansat luni de Germanwatch și Rețeaua de Acțiune pentru Climă – Europa (CAN Europe) în cadrul Conferinței Națiunilor Unite privind schimbările climatice – COP 19 de la Varșovia, Polonia, informează un comunicat al Fundației Terra Mileniul III remis MEDIAFAX.

Potrivit CCPI 2014, România se plasează în clasament pe o poziție mai bună decât în anii trecuți (18 în 2013, 28 în 2012), însă acest lucru se datorează și regresului înregistrat de alte state.

Dintre cei 15 indicatori evaluați, cel mai bun scor a fost obținut la capitolul „Tendințe în Eficiență”, unde se evaluează structura și eficiența sistemului energetic și a mixului energetic, unde România s-a clasat pe poziția a 4-a, la fel ca anul trecut. La polul opus, cel mai prost rezultat înregistrat a fost la capitolul „Politici Climatice Naționale”, unde ocupă locul 42, ca și la indicatorul „Emisii provenite din Transportul Rutier”.

Primele trei poziții ale indexului au rămas și anul acesta neocupate, din cauza absenței unor măsuri ambițioase care să oprească creșterea temperaturii globale la pragul de 2 grade Celsius, stabilit de Organizația Națiunilor Unite.

Danemarca și-a menținut locul al 4-lea în clasament, fiind în situația excepțională de a-și fi îmbunătățit toți indicatorii față de anul precedent. Marea Britanie ocupă locul al 5-lea în clasament (față de 10, anul anterior), grație unei reduceri de emisii de 15 la sută în ultimii cinci ani și a îmbunătățirii eficienței energetice, iar Portugalia se situează pe locul al 6-lea (față de poziția a 7-a, anul anterior).

În continuare s-au clasat Suedia, Elveția, Malta, Franța, Ungaria, Irlanda, Islanda, Belgia și Maroc, toate țările de pe pozițiile 4 – 15 primind calificativul „bine”.

Dintre țările care au primit calificativul „mediu”, România este pe primul loc, fiind urmată, printre altele de Italia, Germania, Mexic, Norvegia, Egipt și, pe ultimul loc în această grupă, India.

Următoarea grupă, a țărilor cu calificativul „slab”, include Olanda, Finlanda, Ucraina, Brazilia, Bulgaria, Cehia, Noua Zeelandă, SUA, Croația, Polonia și China.

Între ultimele 15 țări, a căror performanță în domeniul schimbărilor climatice a fost calificată drept „foarte slabă”, se regăsesc Grecia, Singapore, Japonia, Turcia, Rusia, Australia, Canada, Iran, Kazakhstan și Arabia Saudită.

Cele 58 de state, analizate și clasate din punctul de vedere al nivelului de emisii și al politicilor naționale în domeniile conexe, sunt, împreună, responsabile pentru peste 90 la sută din emisiile de CO2 generate la nivel global. Indexul este realizat anual și măsoară performanțele statelor lumii în ceea ce privește măsurile luate pentru reducerea emisiilor și combaterea schimbărilor climatice. CCPI 2014 este dispoibil la www.germanwatch.org/en/ccpi