România, pepinieră de specialiști în urgențe pentru alte state

Publicat: 05 04. 2016, 20:46
Actualizat: 26 03. 2019, 08:02

Arafat a spus, într-o conferință de presă, că în total, numărul medicilor din unitățile primiri urgențe a avut o ușoară scădere în 2015 față de 2014, dar totuși numărul de medici specialiști de medicină de urgență a crescut cu circa 40.

El a adăugat că mai mulți rezidenți se pregătesc pentru medicina de urgență, iar dacă sunt atrași de autoritățile locale prin oferirea de locuințe și de condiții de lucru moderne, pot fi atrași către UPU.

„Este deficit, dar trendul pe numărul de medicilor de urgență în UPU e în creștere, dar foarte lentă. Ne-am dori să nu mai pierdem rezidenți afară și să-i atragem aici și asta e una din condiții. Să aibă condiții de lucru civilizate, moderne”, a spus Arafat.

Arafat a spus că, în prezent, în unitățile de primiri urgențe sunt 5.600 de angajați, medici, asistenți, brancardieri, dar că este nevoie mai ales de medici și asistenți.

„Anul trecut, Ministerul Sănătății a mai dat 200 de posturi la unitățile de primiri urgențe. Acum a fost examenul de specialitate și avem încă 27 de absolvenți de medicină de urgență. Este un proces continuu de dezvoltare și de dezvoltare a resursei umane care trebuie sprijinit”, a spus Raed Arafat.

Întrebat dacă există posibilitatea ca absolvenți de medicină din Ucraina și Republica Moldova să fie atrași pentru spitalele din zona de graniță, secretarul de stat a răspuns că specialitatea de medicină de urgență nu există în cele două țări așa cum este în România.

„Dacă vrei să iei medici specialiști în urgență, pepiniera pentru noi e România care pregătește acești medici, dar din păcate e și ținta altor țări care vin și recrutează medici și îi iau în altă parte”, a spus Raed Arafat.

Secretarul de stat în MAI a participat, marți, la inaugurarea extinderii, modernizării și dotării Unității de Primiri Urgențe din Spitalul Județean de Urgență Suceava.