România preia mai devreme președinția Consiliului European

Publicat: 27 07. 2016, 12:53
Actualizat: 11 10. 2016, 13:05

Consiliul European a revizuit marți seară ordinea în care țările membre ale UE vor ajunge să dețină, prin rotație frâiele Consiliului European, iar în urma retragerii Regatului Unit, toate țările vor prelua președinția mai devreme cu șase luni. Asta înseamnă că România va ajunge în fruntea Consiliului European în intervalul ianuarie – iunie 2019.

Decizia vine după ce, săptămâna trecută, Marea Britanie a anunțat oficial că renunță la președinția prin rotație a Consiliului Uniunii Europene, pe care ar fi trebuit să o preia în intervalul iulie-decembrie 2017. Premierul britanic, Theresa May, l-a notificat oficial, în cursul unei discuții telefonice, pe liderul Consiliului European, Donald Tusk, cu privire la această decizie, motivând că Regatul va fi foarte prins cu negocierile de părăsire a blocului comunitar.

În replică, Donald Tusk i-a transmis atunci noului prim ministru britanic că dorința sa este realizarea unui „divorț de catifea” între Uniunea Europeană și Marea Britanie. În aceste condiții, ieșirea din UE a Marii Britanii s-ar putea concretiza chiar în perioada în care țara noastră se va afla la conducerea Consiliului European.