România, printre țările în care „vânătoarea” de vrăjitoare continuă

Publicat: 31 10. 2013, 17:33
Actualizat: 05 02. 2019, 23:18

Cele mai multe țări occidentale au încetat să execute persoanele care practică vrăjitoria încă de la sfârșitul anilor 1700, dar, în prezent, mai multe țări continuă „vânătoarea” de vrăjitoare, printre acestea numărându-se și România, potrivit unui material publicat de news.msn.com.

După ce Guvernul român și-a extins codul fiscal pentru a include taxe și pentru cei care se ocupă cu vrăjitoria și cititul în stele, în anul 2011, în cadrul unui program de creștere a veniturilor într-o perioadă dură din punct de vedere financiar, o parte dintre practicanți au jurat răzbunare. Astfel, potrivit sursei citate, la o întrunire a vrăjitoarelor care a avut loc pe malul Dunării, acestea au aruncat mătrăgună în apă, susținând că descântecul va avea efecte negative asupra Guvernului și a Președinției, care intenționau să le impoziteze veniturile deja mici cu 16%.

Brățara Buzea a declarat că ea va folosi un amestec puternic compus din bucăți de cadavru canin și materii fecale feline într-o vrajă. „Noi le facem rău celor care ne fac la rândul lor rău”, a spus aceasta.

Ulterior, legiuitorii români au elaborat un proiect de lege pentru a pedepsi vrăjitoarele pentru previzionarea incorectă a viitorului. Nici de data aceasta, Buzea nu a fost de acord cu proiectul, potrivit articolului publicat de msn.com. „Nu pot condamna vrăjitoarele, să condamne cărțile”, a mai declarat aceasta.

Pe de altă parte, jurnaliștii de la msn.com prezintă și situația din Swaziland, „unde nu este de glumit cu vrăjitoria”. În Africa subsahariană, 55% din populație crede în astfel de practici, potrivit Gallup. În septembrie, în apropiere de Zimbabwe, două vrăjitoare au fost arestate după ce localnicii au spus că „au aterizat” în fața unei reședințe într-o suburbie din Harare și au fost găsite „dezbrăcate, iar lângă ele se aflau mai multe obiecte care folosesc ritualurilor vrăjitorești, precum o bufniță vie, două coșuri din nuiele folosite la zbor, un schelet de babuin și o substanță portocalie într-o sticlă de 550 ml”. Deși, ulterior, cele două femei i-au spus judecătorului că sunt actrițe plătite ale unui local, acestea au fost acuzate de „practicarea unor lucruri asemănătoare vrăjitoriei”.

Cel mai dur loc pentru vrăjitoare este Arabia Saudită. O întreagă unitate de poliție a fost înființată pentru a lupta împotriva criminalității vrăjitoarelor, iar judecătorii religioși deseori conving populația de crimele acestora prin dovezi ridicole. Consecințele sunt cumplite, unii dintre acești vrăjitori fiind chiar condamnați la moarte.

În 2010, unul dintre editorii Atlantic a călătorit până în orașul Mbaiki, unde pigmeii sunt adesea acuzați de blesteme și descântece asupra dușmanilor și chiar că s-ar transforma în animale. Vrăjitoria este considerată una dintre cele mai frecvente infracțiuni în Republica Centrafricană, unde aproximativ 40% dintre acuzați sunt închiși pentru acte de vrăjitorie. În Mbaiki, mai mult de jumătate din populație este acuzată de astfel de practici.