România și Polonia, ținte „automate” pentru Rusia. Cine a lansat avertismentul dur

Publicat: 24 06. 2015, 12:48
Actualizat: 24 06. 2015, 13:08

This browser does not support the video element.

În loc să se bazeze pe armele NATO, statele baltice ar trebui să se gândească la amenințările pe care le-au creat pentru ele însele prin găzduirea elementelor scutului antirachetă, a afirmat secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, Evgheni Lukianov, citat de agenția TASS în pagina electronică.

„Mai bine s-ar gândi la alte lucruri – desfășurarea elementelor scutului antirachetă care vizează forțele noastre nucleare strategice, acolo este problema lor, pentru că devin ținta noastră”, a precizat Lukianov.

„Dacă le place să fie ținte din cauza sistemelor americane de armament, este alegerea lor”, a adăugat el. „Logica de conflict este că nimeni nu câștigă dintr-un conflict, dar cineva se trezește prins la mijloc”, a afirmat oficialul rus, adăugând că statele baltice s-ar putea confrunta exact cu această situație.

El a refuzat să evalueze potențialul armamentului greu pe care Statele Unite intenționează să îl furnizeze țărilor baltice. „Agitația nesănătoasă a anumitor state, noi membre ale blocului atlantic, nu este fundamentată de existența unor amenințări din partea noastră”, a subliniat secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei.

Moscova a denunțat în mai multe rânduri planul Alianței Nord-Atlantice de a instala elemente ale scutului antirachetă în România și Polonia.

În plus, Bulgaria, România, Polonia și țările baltice au acceptat să găzduiască tancuri, artilerie și alte echipamente militare americane, a anunțat marți secretarul Apărării, Ash Carter, în timpul unei vizite la Tallinn. Carter a anunțat că Statele Unite vor pre-poziționa tancuri, artileri și alte echipamente militare în estul și centrul Europei, dându-le astfel asigurări aliaților din cadrul NATO neliniștiți din cauza intervenției Rusiei în Ucraina.