România trebuie să plătească pagube morale de 5.000 de euro Florentinei Cîrstea / Decizia CEDO

Publicat: 23 07. 2019, 12:30
Sursa Foto: Shutterstock

CEDO notează că asistenta Florentina Daniela Cîrstea a fost arestată preventiv, fiind considerată a reprezenta un risc pentru membrii spitalului. Cu toate acestea, tribunalul care a decis arestarea preventivă a acesteia nu a reușit să ofere o explicație exactă.

„Curtea Europeană a Drepturilor Omului notează că prima instanță a făcut afirmații într-o manieră generală, fără a specifica cum situația specifică a reclamantei ar putea duce la intensificarea unor tensiuni sociale, și care nu este suficientă pentru a justifica arestarea preventivă”, se arată într-un comunicat al CEDO.

În ceea ce privește primul paragraf, privind privarea de libertate în cazul deținut legal pe baza condamnării pronunțate de către un tribunal competent, Curtea Europeană afirmă că prima instanță a „decis că există suspiciuni plauzibile că reclamanta este vinovată. Ulterior, tribunalul a adus la cunoștiință faptul că aceasta a fost adusă în fața instanței, iar arestarea sa preventivă a respectat Art. 5 paragraful 1”, așadar nu există o încălcare a acestei previziuni.

Referitor la Art. 8 din Convenția europeană a Drepturilor Omului, „CEDO notează că doamna Cîrstea nu a depus o plângere împotriva presei pentru încălcarea demnității sale ca rezultat al publicării unor fotografii cu aceasta în timpul procesului. Curtea consideră astfel că reclamanta nu a oferit niciun argument care să arate că această soluție nu ar fi fost eficientă, iar aceste plângeri au fost respinse”.

„Curtea reiterează că remediile valabile pentru plângerile privind încălcarea drepturilor protejate prin Art 8 (Dreptul la respectarea vieții private și de familie) sunt efective. Așadar, plângerile sub Art. 13 (Dreptul la un remediu efectiv) au fost considerate nefondate și respinse”, a mai arată în comunicat.

CEDO a decis astfel că România trebuie să plătească asistentei Florentina Cîrstea daune morale în valoare de 5.000 de euro, informând că această decizie este una finală.

Incendiul a izbucnit în 16 august 2010, în jurul orei 18.30, în salonul de Terapie Intensivă nou-născuți, din cadrul Secției de Neonatologie a Spitalului Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sârbu” – Maternitatea Giulești.

Atunci au fost duși la Spitalul „Grigore Alexandrescu” opt bebeluși din secția de Anestezie și Terapie Intensivă a Maternității Giulești, trei dintre aceștia decedând în zilele următoare, din cauza complicațiilor. Alți trei bebeluși au murit în incendiu, iar două perechi de gemeni – doi băieței și un băiețel și o fetiță – și o altă fetiță au fost salvați de medicii din Spitalul „Grigore Alexandrescu”.