România, Turcia și alte state sunt interesate să participe la South Stream

Publicat: 16 02. 2012, 08:53
Actualizat: 25 02. 2012, 02:52
România, Turcia și alte state sunt interesate să participe la proiectul South Stream, dezvoltat de Gazprom, prin care Rusia vrea să exporte gaze naturale către Europa, ocolind Ucraina, a declarat directorul general al companiei ruse, Alexei Miller, citat de Ria Novosti.

România, Turcia și alte state sunt interesatesă participe la proiectul South Stream, dezvoltatde Gazprom, prin care Rusia vrea să exporte gaze naturale cătreEuropa, ocolind Ucraina, a declarat directorul general al companieiruse, Alexei Miller, citat de Ria Novosti.

„Vedem un interes ridicat manifestat de state care în prezent nuparticipă la proiect”, a afirmat Miller.

Gazoductul South Stream, ale cărui costuri de construcție suntevaluate la 25 de miliarde de euro, este proiectat să transporteinițial aproximativ 31 de milioane de metri cubi de gaze naturalepe an din Rusia și Asia Centrală spre Balcani și alte țărieuropene. Capacitatea conductei ar urma să fie majorată la 63 demiliarde de metri cubi de gaze pe an. Proiectul este dezvoltat deGazprom în colaborare cu grupul italian Eni, iar la construireagazoductului participă Bulgaria, Serbia, Ungaria, Italia șiGrecia.

Bulgaria a vehiculat, recent, ideea renunțări la proiecteleenergetice rusești, printre care și South Stream. Oficialul Gazproma asigurat, însă, că nu sunt probleme cu țările care au semnat dejaacorduri pentru implementarea proiectului.

South Stream este principalul rival al Nabucco, proiect prin careUniunea Europeană intenționează să importe gaze naturale dinstatele caspice și Asia Cenrtală, reducându-și, astfel, dependențade combustibilul livrat de Rusia.

Rusia încearcă să achiziționeze gaze naturale din Azerbaidjan, ceeace ar priva Nabucco de o potențială sursă de alimentare.

În luna august, ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat căRomânia rămâne deschisă și altor proiecte energetice, în afară deNabucco, neexcluzând o eventuală participare la concurentulruso-italian South Stream.

Mediafax