Românii din diaspora pot dona pentru „Cumințenia Pământului”

Publicat: 20 06. 2016, 15:02
Actualizat: 12 10. 2016, 11:17

Inițiativa vine în urma unui proiect propus de Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, aplicația fiind și una dintre câștigătoare în cadrul competiției „Digitalizarea guvernanței 2016″

„Românii din diaspora vor putea, în câteva săptămâni, să contribuie la readucerea în patrimoniul național a celebrei sculpturi a lui Brâncuși cumpărând pe o aplicație nouă, pixel cu pixel, reprezentarea fotografică a statuii. Mai mult, toți cei care contribuie își vor putea posta fotografia pe spațiul cumpărat. E important ca diaspora românească să sprijine această inițiativă, pentru că această emblematică operă de artă a fost creată în diaspora. Brâncuși este cu adevărat al nostru, al tuturor”, a precizat ministrul Dan Stoenescu.

Acesta a ținut să precizeze că, în ceea ce privește procesul de guvernare în relația cu românii de pretutindeni, digitalizarea ocupă deja un loc foarte important, mai ales că Ministerul Afacerilor Externe a lansat recent platforma e-Consulat, care oferă comunităților românești posibilitatea accesării serviciilor consulare online.

„În special pentru noi, cei care lucrăm cu politici publice destinate diasporei, uneltele digitale sunt esențiale. Avem comunități diverse pe tot mapamondul — din Brazilia până în Japonia și din Africa de Sud până în Suedia — pe care le putem conecta inclusiv în mediul digital. Conectarea românilor de pretutindeni la România dar și realizarea unor rețele de specialiști români la nivel mondial este cea mai mare provocare pentru mine ca ministru delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni și cred că o mare parte a răspunsului la această provocare poate fi găsit la participanții care au dezvoltat aici aplicații care îmbunătățesc procesul de comunicare dintre guvern și cetățeni. Sprijin astfel de inițiative și încurajez inovația în domeniul digital”, a mai spus oficialul român.