Românii din Dublin: MAE nu și-a trimis un reprezentant la o întâlnire pe tema votului din Diaspora

Publicat: 24 06. 2019, 14:53

Marius Maroșan, organizatorul unei întâlniri cu românii din Diaspora la Dublin, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că la eveniment au participat reprezentanți ai comunităților de români din Irlanda, ai Autorității Electorale Permanente, ai Ministerului pentru Românii de Pretutindeni și ai Ambasadei României în Irlanda.

„Săptămâna trecută s-a organizat la Dublin o întâlnire ce avea ca scop găsirea de soluții pentru alegerile prezidențiale, astfel încât să nu se repete evenimentele regretabile de la alegerile pentru PE și ultimele alegeri prezidențiale. Au participat persoane din comunitatea de români din Irlanda, reprezentanți ai Autorității Electorale Permanente (AEP), ai Ministerului pentru Românii de Pretutindeni și ai Ambasadei României în Irlanda. (…) Unele detalii foarte importante au rămas cu semnul întrebării din cauza absenței reprezentanților MAE. Sunt foarte dezamăgit să văd că după două organizări dezastruoase ale votului în Diaspora, domnul Meleșcanu nu doar că refuză să-și dea demisia, dar nici nu își dă interesul pentru a schimba lucrurile în bine sau măcar să răspundă pozitiv inițiativelor demarate de societatea civilă. Prin această indiferență și ignoranță, MAE transmite un semnal clar că ne putem aștepta la același dezastru organizatoric în Diaspora și la alegerile prezidențiale”, a spus Maroșan.

Potrivit acestuia, deși întâlnirea a fost foarte utilă, din păcate, la multe întrebări adresate răspunsul era „cei de la MAE se ocupă de asta”.

„Am reușit în cadrul întâlnirii să aflăm multe informații concrete din partea reprezentanților AEP și s-au conturat câteva soluții provizorii prin care am putea încerca să îmbunătățim situația la următorul scrutin, dar unele detalii foarte importante au rămas sub semnul întrebării din cauza absenței reprezentanților MAE”, a subliniat Marius Maroșan.

La alegerile europarlamentare din 26 mai, la Dublin au fost organizate două secții de votare, unde s-au prezentat la vot peste 4.000 de persoane.

În mai multe state, mii de români nu au reușit să voteze, în 26 mai, după ce au stat ore în șir la cozi în fața consulatelor.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, la finalul lunii trecute, că vina pentru ceea ce s-a întâmplat la vot aparține Guvernului PSD, motiv pentru care a cerut demiterea miniștrilor de Interne și Externe, nu demisia.

De asemenea, Direcția Națională Anticorupție (DNA) are în lucru un dosar privind desfășurarea alegerilor europarlamentare din Diaspora de pe 26 mai, au precizat, la începutul lunii iunie, pentru MEDIAFAX, reprezentanții Parchetului General, care au înregistrat primii cauza, însă aceasta a fost declinată către DNA, structura centrală.